Akü Zayıfsa Ne Olur? Akü Biterse Farlar Yanar mı?

Akü Zayıfsa Ne Olur? Akü Biterse Farlar Yanar mı? Genellikle kış aylarında Akü problemleri başlar. Çünkü ,akü içindeki kimyasallar soğuk havalarda işlev kaybına uğrar ve tam performansta akım veremez. Ayrıca soğuk havalarda marş dinamosu normalde daha fazla akım gücüne ihtiyaç duyar. Yani akım gücü daha fazla gerekir iken akü voltajı yarı yarıya azalır.  Akü problemlerinin özellikle soğuk havalarda çıkmasının başlıca iki nedeni bu etkilerdir. Ayrıca motor içi yağlar da soğukta kalınlaşır ve ivme direnci oluşturur.

Akü Zayıfsa Ne Olur?

Akü bitmişse marş basmaz .

Ancak akünün zayıf olması farklı bir durumdur. Normal kullanımda çok az fakat belirgin belirtiler ile karşımıza çıkabilir. Akü zayıf olduğunda yaşayacağınız belirtiler genellikle çalıştırma anlarında ve araç rölantide iken görülebilir.

Bu durumlardan en sık görülenleri:

Performans fazla etkilemez.

Marşa bastığınızda, marş daha yavaş döner.

Araç daha uzun sürede çalışır. (İlk Marşta 1 sn’de çalışan araç 3 sn de çalışabilir.)

Marşa birkaç defa bastınca sonraki basışlarda akü iyice zayıflayabilir.

Özellikle sabahları en sık belirtileri vermeye başlar.

Rölantide elektronik aksamları çalıştırdığınızda rölanti dalgalanmaları görülmeye başlar.

Akü zayıflığının en belirgin ve başlangıç belirtisi: Marş anında olan voltaj gereksiniminde çıkan belirtilerdir. Yukarıdaki gibi bir durum var ise akünün voltajı ölçtürülmeli ve kışa girmeden kesinlikle tedbir alınmalıdır.

Akü Biterse Farlar Yanar mı?

Marşı çeviremeyecek kadar zayıf bir aküde farlar olağan şekilde yanmaya devam eder. Yani cevap: evet (tamamen bitmiş aküler hariç)

Araç marşı hiç dönmemesine rağmen farların çalışıyor olmasının nedeni, marş dinamosunun gereksinim duyduğu akım miktarı ile farların akım miktarının aynı olmamasıdır.

Zayıf bir akü marşı hiç çevirmez fakat farları sorunsuz yakabilir.Genellikle bu gibi durumlarda araç sahipleri akünün normal olduğunu düşünebilir ; farlar yandığı için sorunun marş dinamosunda olduğunu sanır .Ancak bu durum genellikle yanıltıcıdır.

Yorum Yok

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir