Arabanın Aküsünün Bittiği Nasıl Anlaşılır?

Arabanın Aküsünün Bittiği Nasıl Anlaşılır? Artık yeni nesil tüm akülerin hemen hemen hepsinde akü şarj durum göstergeleri mevcuttur. Ancak “Şarjlı” olan yani yeşil renk yanmasına rağmen akünün bitebilir.

Arabanın Aküsünün Bittiği Nasıl Anlaşılır?

Araç aküsü, ciddi sebepler haricinde bir anda bitmez. Uzun vadede yavaş yavaş zayıflamaya ve sonunda ise bitmeye başlar. Ancak bazı durumlarda ise bir anda bitebilir. Aracın aküsünün bittiğini anlamak için kontrol edebileceğiniz noktalar ve yöntemler ise

• Araç motor kaputunu açarak akünüzün şarj durum noktasında şarjını kontrol edin. (Yeşil renk görünse olsa bile bitmiş olabilir.)

• Araçta hiç elektrik yok ise Akünün bitmiş olabilir.(kapıları açmaya bile yetmeyecek kadar zayıf elektrik )

• Araçta gösterge tablosundaki ışıklar zayıf yanıyor, marş hiç basmıyor ise akü bitmiş olabilir.

• Başka bir araçtan takviye kablosu ile şarj almayı deneyince şarj ile araca elektrik geliyor ise akünüz bitmiş demektir.

Kullanılmayan Arabanın Aküsü Biter mi?

Kullanılmayan bir aracın aküsü üç farklı yolla bitebilir:

Bakımsızlık : Yeni model aküler, bakıma ihtiyaç duyulmayan akülerdir. Ancak hala birçok aküye yazlık ve kışlık bakımları yapılmak zorundadır.Akü suyu seviyeleri düzenli olarak kontrol edilmelidir. Bu nedenle bu tip bir akü kullanılıyorsa bakımsızlık nedeni ile zamanla akü boşalabilir.

Akü Ömrü : Her akünün belli bir kullanım ömrü vardır. Araç kullanılmadan durduğu zaman zarfında akü ömrü biteceği için akü boşalabilir.

Olası Kaçaklar : Hemen hemen her araçta çok küçük elektrik kaçakları bulunmaktadır. Bu kaçaklar çok küçük ve akü ömrünü etkilemeyen kaçaklardır. Ancak kullanılmayan bir araçta bu zararsız ve çok küçük elektrik kaçakları zaman içerisinde akünün tüm şarjını tüketebilir. Araçtaki mevcut kaçakları ya da kaçak miktarını ölçmek oldukça kolay, Araç aküsüne bir aletle 1-2 saniye içerisinde kaçak kontrolü birçok elektrik servislerinde ve yetkili servislerde yapılmaktadır.

Kışın Akü Neden Boşalır ve Biter?

Kış aylarında aküye gereksinim oldukça artar. Aracın kış aylarında akü bitmesine sebep olan durumlar ise;

• Soğuk hava Akünün kimyasal yapısını etkiler ve verimliliğini %50’lere kadar düşürebilir.

• Kışın marş için gereken elektrik akımı ihtiyacı artar.

• Araç motor yağın soğukta kalınlaşır ve ivme hızı , Direnci Arttırır.

• Şanzıman yağı soğuk havada yoğunlaşır ve ivme hızında azalma ve direncinin artma meydana gelir.

Kış Aylarında hava sıcaklığı düştüğünde marşa basmanız için yaz aylarına oranla %100 artan bir enerjiye ihtiyacınız var). Akü 10 volt elektrik verebiliyor ise kışın eksi derecelerde 4-5 volta kadar düşer. Bu durumda akım ihtiyacı artarken akünün akım gücü düşer. Bu nedenle yaz aylarında çok rahat ve sorunsuz kullanılan bir akü, havaların soğuması ile birlikte bir anda iş göremez hale gelmesi oldukça muhtemel bir durumdur.

Bu durum haricinde : Direksiyon yağı ve şanzıman yağının soğuk havada yoğunlaşarak direncinin artması da marşın daha kuvvetli olmasını zorunlu kılar. Tüm bu değişkenler birleştiğinde de zaten zayıf olan akünün gerçekten ne durumda olduğu kışın fark edilir. Yani akü bir anda kışın bitmez. Zaten zayıf olan akü kendini kışın göstermeye başlar .

Etiketler : ,
Yorum Yok

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir