Hararet yapan araçlarda hararetin yükselmesinin görülen en sık nedenleri arasındadır. Conta sorunları, blok çatlakları, devirdaim pompası hatta kalorifer peteği gibi parçalardan sızan su aracınızın antifriz seviyesini düşürerek hararet yapmasına neden olabilir.
Araçlarda termostat, motor sıcakken su geçişini açan soğukken su geçişini kapatan bir parçadır. Arızalanması durumunda genelde sürekli açık olur. Nadir olmakla beraber kısmen yada tamamen kapalı konumda kalması durumunda aynı devirdaim arızasında olduğu gibi motor içi su sirkülasyonu durarak hararet yapmasına neden olabilir.
Çok nadir olarak görülse de aracın çalışmasına direkt olarak etki edebilecek sorunlardan olan “motor yağının fazla koyulması, egzozun tıkalı olması” gibi nedenler motorun hararet yapmasına neden olabilir.
Radyatör fanı 2 kademeli olarak çalışır, ilk kademe hafif hararette açar ve yavaş döner, ikinci kademe ise hararet çok yükseldiğinde açar. Bu soğutma sisteminin düzenli çalışmaması yüzünden hararet yapma sorunudur. Bu tip hararet sorunu genellikle sıkışık trafikte gözlemlenir. Radyatör fanına elektrik gelmemesi, fan müşürü arızası yada direkt olarak fanın kendisinden kaynaklanan sorunlar hararete neden olur.
Araçta soğutma suyunun motor içinde sirkülasyonunu sağlayan parça bu parçadır. Motor soğutma suyu, aracı soğuttuktan sonra tekrar radyatöre döner ve radyatördeki soğumuş hava motora aktarılır. Bu sistem arızalandığında motorun içindeki su değişmez ve ısınmaya devam eder. Fanınız çalışsa da su tam olsa da araç hararet yapacaktır. Genelde sonuçları en ağır olan arıza tipidir.