Avans Ayarı Bozuksa Ne Olur?

Avans Ayarı Bozuksa Ne Olur?

Avans Ayarı Bozuksa Ne Olur?

Avans ayarı, motor hareketlerinin düzenli işleyebilmesi için gerekli ayardır. Motora gelen yakıt ve hava karışımı pistonları sıkıştırır. Bu sıkışmanın son noktasına kör nokta denir. Avans ayarı bu ölü noktanın mesafesidir. Peki Avans Ayarı Bozuksa Ne Olur?

Ateşleme işlemi, çoğunlukla kör noktaya kısa mesafe kalınca olmaktadır. Bunun sonucunda ise sıkıştırma oranını basit olarak ayarlamak zordur. Devir saatinin düşük ya da yüksek olması durumunda sıkıştırma az olacağı için erken ateşleme olur. Bu işleme de ateşleme avansı denilir.

Avans ayarı bozuksa ne olur?

Statik avans : Araç hareket halinde değil, rölanti olarak çalışmaktadır. Avans ayarı ise bu rölanti işleminin düzgün bir şekilde devam edebilmesi için motorun devri çevirir. Bu işlem sayesinde motor ömrü uzar.

Dinamik avans : Araç hareket halindedir. Devir saatindeki değişimler vakum avans sistemini, mekanik avans sistemi ve elektronik avans sistemini otomatik olarak devreye alınmasını sağlar.

Çoğunlukla elle yapılan avans ayarlarında hatalar bulunmaktadır ve bu işlemlerin sonucunda araç ciddi zarara uğrar.

Avans ayarını yaparken ve kontrol ederken kesinlikle avans tabancası kullanılmalıdır. Bu cihazı kullanırken çok dikkat etmeniz gerekir.

AVANS AYARININ ÖNEMİ

Avans ayarında bozukluk varsa ise ateşleme zamanı gecikebilir ve bunun sonucunda yüksek derecede yanma basıncı oluşabilir. İşlem bu şekilde devam ederse, silindirlerin içerisindeki basınç düşer ve bu düşüş sonucunda motor gücü azalır ve araç performansı düşer, çok fazla yakıt tüketmenize neden olur.

Ateşleme zamanında avans ayarı çok yüksek olursa ateşleme sonrasında gelecek yakıtın tekrar patlaması ile vuruntular olacaktır. Sonuçta da aracınızda ciddi arızalar oluşabilir.

Yakıtın kendiliğinden yanması sonucunda yakıt tüketimi performans almadan artar. Bunlar dışında, subaplar ya da pistonlar yanabilir.

AVANS AYARI NASIL YAPILIR?

Avans ayarı yapmadan önce motoru bir süre çalıştırmak gerekir. Normal ilerleme sıcaklığına getirin bu işlemin sonrasında eğer motorun rölanti ayarında bozukluk varsa önce onu ayarlamak gerekir. Sonra, vakum avans tertibatı varsa hortumunu sökmek gerekir. Ancak bu hortumu söktükten sonra karbüratöre hava gitmemesi için sökülen hortumun ucunu kapatmak gerekir.

Avans ayarında en önemli kullanılacak ürün Avans tabancasıdır. Tabancanın mavi renkli ucunu birinci silindirin ucuna bağlayınız ve kırmızı ucunu akünün artı olan kısmına bağlayınız. Siyah ucunu ise aküde bulunan negatif kutup başlığına bağlayınız. Avans tabancasını motor, rölanti ayarında çalışır iken kullanmalısınız. Avans tabancasında ışık bulunmaktadır bu ışık yandığında motor üzerindeki avans işaretleri üst üste gelmelidir. Rölantide çalışan motor da bu ışıkları net olarak görürsünüz.

Avans ayarı bozuk ise bu ışıklar üst üste gelmez. Bunun sonucunda ise avans ayarını yapmak gerekmektedir. Avans ayarında ise distribütör alt kısmında sabitleme somunu bulunmaktadır bunu gevşetmeniz yeterli olacaktır.

Avans ayarı bozulduğunda bu somonu çevirerek ayarı yapabilirsiniz. Bu ayarı yaparken somonu her çevirdiğinizde avans tabancasının ışıkları ile motor ışıklarının üst üste gelmesine dikkat ediniz. Işıklar üst üste geldiğinde avans ayarı yapılmış olacaktır ve bu durumda iken sabitleme somonunu sıkmak gerekir. Aracınız yüksek devirli bir avans ayarına sahip ise araç kılavuzundan bu değerleri kontrol etmeniz gerekmektedir. Aynı araçlar için bile modeller arasındaki farklılık, avans değerleri arasında farklılığa nsebebiyet verebilir. Bu yüzden her araç için ayrı ayrı kontrol etmek gerekir. Motor üzerinde bulunan avans parçalarının kontrolü, avans ayarı yapıldıktan sonra, tek tek kontrol edilmelidir.

Bunları okudunuz mu?

Atmosferik Motor Nedir ve Nasıl Çalışır? Yazıyı okumak için tıklayın.
Motor Neden Tekler? Bu konu hakkımızda yazımızı okumak için tıklayın.

Yorum Yok

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir