Dizel Araba Nasıl Kullanılır? Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Dizel Araba Nasıl Kullanılır? Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Dizel araçların kısa ömürlü olduğunun söylenir. Dizel motor araçların biraz daha dikkat gerektirmektedir. Fakat bilinçli kullanım sayesinde dizel araçlar en az benzinli ya da LPG’li araçlar kadar uzun ömürlü ve dayanıklı olabilir.

Dizel araçlar, benzinli araçlara göre aşınma ve bakım şartları biraz daha farklıdır.

Dizel Araba Nasıl Kullanılır?

Dizel Araç kullananların daha uzun bir motor ömrü ve daha stabil ve arızasız bir araç için belli başlı birkaç maddeye dikkat etmesi gerekir. Biraz dikkat etmek ve bilinçli bir sürücü olmak gerekir.

Dizel Araç Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Sabahları İlk Çalıştırmada Yapılan Hatalar : Dizel araç sahipleri sabahları araçlarını rölantide bir miktar çalıştırarak yağ devrini ve yağlanmayı sağladıktan sonra hareket etmelidir. Çünkü, aracın motor iç aşınmalarının büyük bir bölümü motorun uzun bir aradan sonra çalıştığı ilk dakikalarda oluşur.Dizel araçlarda özellikle kış aylarında çalıştırır çalıştırmaz  hareket edilmesi, aracın çabuk ısınması için rölanti halinde iken gaz verilmesi ve motor soğukken aracın yüksek devirlere zorlanması motor ömrünü kısaltmaktadır.

Dizel Araçlarda Vites Değiştirme Devri : Dizel araçlar, benzinli araçların aksine yüksek tork gücü nedeniyle daha erken devirlerde dahi vites değişimlerine olanak sağlar. ideal vites değiştirme ortalama olarak 1700 ila 2000 devir arasındadır. Ancak rampada ve yük taşırken bu rakamlar biraz daha yükselebilir. Bu durumların dışında aracın vites değiştirme devrinin 3000-4000 devir şeklinde spor kullanımlar turbonun ve motoru üzerindeki yükü arttır ve motor ömrünü kısaltır. Benzinli araçların devirli kullanımlara çok daha uygun olduğunu hatırlatmak isteriz.

Dizel Araçlarda Bakım Çok Önemli : Benzinli araçlara göre dizel araçlarda bakımlar çok önemlidir. Bakımları aksatmamak son derece önemlidir. Dizel araçlarda bazı parçaların sürekli periyodik kontrol edilmesi gerekir.Sadece benzinliklerde yağ ve filtre değişimi ile geçiştirilmemeli. Düzenli periyodik bakımlar yapılması son derece önemlidir.

Dizel Araçlarda Devirli Kullanım : Dizel araçlar, piston kolu uzunluğu sebebiyle benzinli ya da LPG’li araçlar gibi yüksek devirlere çıkamazlar. Benzinli araçlarda piston kolu daha kısadır bu yüzden aracınız çok  yüksek devirlerde çalışırken stabilize sağlar ve tork düşer. Dizel araçlarda ise piston kolu uzundur ve bu torku arttırırken yüksek devirlerde çalışmayı ise kısıtlar. Ayrıca dizel araçlarda turbo kullanımı da yüksek devirlere pek izin vermemektedir. Bu sebeplerden ötürü dizel araçlarda çok uzun süre yüksek devirlerde aracın kullanılması, araç motor ömrünü azaltır ve turbo arızalarına yol açar. Sürücüler sakin ve gerekmedikçe yüksek devirlerde araç kullanılmamalıdır.

Dizel Araçlarda Vitesi Boşa Atmak : Bu tür araçları boşta kullanmanın zararlı olup olmadığı hala muallaktadır. Bazı araç modellerinde turboya zarar verdiği düşünülmektedir.Genel trafik güvenliğini düşünürsek boşta araç kullanımı önerilmemektedir.

Yağ Kalınlığı ve Kalitesi : Turbo şarj destekli dizel motorlarda, turbonun çalışabilmesi tamamen yağlama alt yapısının kalitesine bağlıdır. Yağ, parça yüzeyinde bulunan pürüzlerin arasına dolarak sürtünmeyi en aza indirir. Sürtünme en aza inince de aşınma ve ısınma da en aza inmiş olur. Bu yüzden yağlama önemlidir.

Etiketler : ,
Yorum Yok

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir