Egzozdan Beyaz Duman Çıkması Nedenleri Nelerdir?

Egzozdan Beyaz Duman Çıkması Nedenleri Nelerdir. Dizel, LPG’li  ya da Benzinli araçlarda  egzozdan çıkan beyaz dumanın nedeni : yağ yakma veya yakıt, aşınma, parçalarda yıpranma gibi nedenlerdir.

1. Üst Kapak Contası

Bazı durumlarda üst kapak contasının yanması ya da görevini yerine getirememesi sonucu mavi duman atma görülebilir. Bu durumlarda da araç duman atmaya başlar.

Üst Kapak Contasından Olduğu Nasıl anlaşılır? Genellikle conta yandığında suya yağ karıştırma ve yağa da su karıştırma görülebilir. Antifriz haznesini açtığınızda suda yağ görülür ise conta problemi olduğu söylenebilir. Ayrıca egzozdan su damlaması gibi sorunlara da neden olacaktır. Çözümü en basit ve en az masraflıdır.

2.  Piston Segmanları

Araç içerisinde gezinen yağ, pistonların ve piston yatak ve gömleklerinin yağlanmasını sağlar. Ancak ateşlenmenin sağlandığı yanma odasında yağ bulunmaz. Bunu sağlayan parça pistonun üstündeki segmanlardır. Segmanlar aşağı doğru hareket ederken Piston gömleklerinde bulunan tüm yağı aşağı doğru gönderir. Segmanlar görevini tam olarak yerine getirmediğinde ise yanma odasında bir miktar yağ yakılabilir. Bu yağ benzin, mazot ya da LPG ile beraber basınç ile yakılır. Bu sebeple yanan yağın dumanı, egzozdan beyaz ya da mavi duman şeklinde kendiniz gösterir.

Segmandan Olduğu Nasıl anlaşılır? Aracı çalıştırarak rölantide bir süre bekleyiniz. Araç rölantide bekledikten sonra duman atma arıyor ise, sabit gaz verirken duman azalıyorsa sorun segmanlardan kaynaklanıyor olabilir. Örneğin ışıklarda bekledikten sonra ilk hareket için gaz verdiğinizde fazla, fakat sabit hızda seyir halinde iken az ya da hiç duman atmıyor ise sorun segmanlardan kaynaklanıyor olabilir. İlk çalıştırmada beyaz duman daha sık görülür.

3. Subap Lastikleri

Araçlarda Egzozdan mavi duman çıkıyorsa sorun direkt olarak şuradadır denemez. Bunun nedenlerinden biri  üst kapakta bulunan siboplardır. Siboplar sürekli motor yağı tarafından yağlanır. Egzoz ve emme subabları açılıp kapanırken üstte bulunan yağı, piston üstlerine geçirmezler. Bu mekanizmada olası yıpranma durumlarında üst kapakta bulunan bir miktar yağ, alt yanma odasına girebilir. Bu durumda yakıt ile karışan yağ egzozdan beyaz duman çıkmasına sebep olabilir.

(Subab) Supaplardan Olduğu Nasıl anlaşılır?

Segmanın aksine rölantide yada yüksek devirde de beyaz duman kesilmez. Sabit devirlerde sürekli kullanımlarda da duman atma devam eder. İlk gaz verince duman atma durumu sekman problemlerinde daha sık görülür. Ayrıca segmandan ise sabahları beyaz duman atma daha sık görülecektir.

Etiketler : , ,
Yorum Yok

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir