Karbüratör Ayarı Nasıl Yapılır?

Karbüratör Ayarı Nasıl Yapılır?

Karbüratör Ayarı Nasıl Yapılır?

Karbüratör ayarını nasıl yapacağınızı sizlere anlatacağız fakat evvelinde bu sistemin ne işe yaradığı ve hangi parçalardan oluştuğu ile alakalı kısa bilgiler vereceğiz. Karbüratör denilince çoğu bireyler ne işe yaradığını öğrenmemektedir. Karbüratörün misyonu ise motor hareket etmesi için zorunlu malzemeleri taşımasıdır bu malzemeler hava ile yakıttır. Bu malzemelerin istenilen oranda yanma odalarına götürme harekâtında rol oynamaktadır. Karbüratör motor içerisinden yakıt ambarına olan borunun girdiği parça olarak da öğrenilmektedir. Karbüratör en çok egzoza giden hortum ile karıştırılmaktadır, fakat bunların birbirine karıştırılması iyi değildir zira ikisininde çok değişik vazifeleri bulunmaktadır. Peki Karbüratör Ayarı Nasıl Yapılır?

Karbüratör Parçaları

Karbüratör motora bağlanırken vida kullanılmaktadır. Bu vidalar bazı vasıtalarda 4 tane olurken bazı vasıtalarda ise 3 vida kullanılmaktadır. Bu aradaki bir vidanın bir özelliği bulunmaktadır bu özellik ise alt devir ayarını yapabilmenizdir. Bu tek vidanın üzerinde karışım vidası ile rölanti ayar vidası bulunmaktadır. Bu minik vidanın vasıta ile alakalı bir çok ayar yapmasından dolayı hayati ehemmiyet taşımaktadır. Bu hayati ehemmiyet taşıyan vidaya dikkat faktörüz gerekmektedir. Ayarlar yapılırken vidayı çok iyi araştırmalısınız ve sonrasında ayarı yapmalısınız.

Yakıt Ambarı,
Yakıt Filtresi,
Hava Filtresi,
Emme Manifoldu,
Benzin Otomatiği Yakıt pompası,
Karbüratör,
Benzin Göstergesi

Karbüratör Ayarı

Karbüratör vidalarından dördüncü vidayı kullanarak nasıl ayar yapılır? Bundan kısaca bahsedeceğiz. Bu vida rölanti ayarını yapmaya yaramaktadır. Rölanti ayarı vasıta ilk çalışırken gaza basmadan çalışma gidişatıdır bazen bu gidişatta arızalar olabilir ve devir düşük çalışabilir bunun neticesinde vasıta stop eder bazende yüksekte çalışır bunun neticesinde ise motorun parçalarını erken eskimesine neden olur. Bu vida bu ayarı yapmaktadır rölanti devir ayarını ayarlarken devrin 800 ile 1000 arasında olması yeterli olacaktır.

Karışım ayarını yapmanızın sebebi ise hava ile beraber alınacak yakıtın zorunlu olan ölçülerini tanımlamak içindir. Birinden az birinden çok olması çok zahmetli bir vaziyettir. Bundan dolayı ayarını balanslı bir biçimde yapmanız gerekmektedir. Bu ayar nasıl bozulur diyorsanız çok kolay bir operasyon ile bozulması olasıdır bu operasyon ise yakıt ambarınızın boşalmasıdır. Yakıt ambarınız sıklıkla boşalıyorsa bu ayarın bozulmasına neden olabilir. Bu ayarın bozulmamasını istiyorsanız yakıt kıymetinizi çeyrek ambarın altına düşürmemeye itina göstermelisiniz.

1 Karbüratör ayar tapasını çıkartılmalıdır.

2 Motoru çalıştırıp ve 1 dakika motoru ısıtmalısınız motoru ısıtırken vasıtayı zorlamadan başka bir deyişle bütün gaz yapmadan

3 Azami yıka erişene kadar motor, L karbüratör vida ayarı yerinden sıkınız. vasıtanın devrini düşürmeden ve bayılmadan

4 Motor 3900- 4400 rpm rölanti devri yapana kadar T vida ayarını yapınız.

5 Motor devri 2700 – 3100 rpm’ye düsene kadar L karbüratör vida ayarını yapınız.

6 Standart 16’’ – 41 cm rehber ve zincirle donatılmış motor bütün gaz için H karbüratör vidasının ayarlanması;

Yeni Motorda

GS 370 : 11,000 rpm devir
GS 410 C – GS 410 CX : 11,500 rpm devir
Çalışan Motorda
GS 370 : 12,100 rpm devir
GS 410 C – GS 410 CX: 12,500 rpm devir

7 L & H Karbüratör ayar vidalarının tapalarını takmalısınız.

İletilen operasyonlar yetkili servisler tarafından müdahale edilmelidir.

Yorum Yok

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir