Common Rail Yakıt Sisteminin Parçaları ve Arızaları Nelerdir?

Common Rail Yakıt Sisteminin Parçaları ve Arızaları Nelerdir?

Common Rail Yakıt Sisteminin Parçaları ve Arızaları Nelerdir?

Common Rail Yakıt Sisteminin Parçaları ve Arızaları Nelerdir?

Common Rail Çalışma Düzeni

Dizel araç yakıt sistemidir.

Araç motoru kontrol ünitesinin yönetiminde mazotun depodan bir besleme pompası yardımıyla emilir,fazla basınç pompası yardımıyla basıncın artar,Common rail borusunda kısa zamanda depolar,enjektörlerle birlikte elektronik anlamda çok hassas bir şekilde yüksek basınçla birlikte yakıtın yanma yerine püskürtülür. Common rail bu şekilde  çalışmaktadır. Peki Common Rail Yakıt Sisteminin Parçaları ve Arızaları Nelerdir?

Common Rail Yakıt Sisteminin Parçaları Nelerdir?

Yakıt deposu, motor kontrol ünitesi, yakıt hortumları, yakıt filtresi, bazı araçlarda elektrikli yakıt pompası, yüksek basınç boruları,alçak basınç pompası, enjektörler, yakıt rail borusu bu parçalara ilave olarak dizel arabalarda EGR sistemi, Oksidasyon katalizörü, turbo şarj beslemesi ve dizel partikül filtesi gibi donanımlardır.

Common Rail Yakıt Sisteminin  Arızaları

Common Rail yakıt sisteminin belli başlı arızaları:

1-Araç rölantide çalışırken araçta tekleme ya da sarsıntı yaşıyorsa, enjektör sıkıntılı demektir.

2-Araç ilk marşta çalışmaz ,biraz uğraştıktan  sonra çalışırsa bunun sebebi enjektörlerin tamiri valf grubunun bozulmasıdır. Geri dönüşte basınç kaybı yüzünden aracın geç çalışma arızasına sebebiyet verir.Çözüm; test yapılmalı ve  aracın üzerinde geri dönüş kontrolleri ölçülmeli, arızası olup olmadığı görülmesi gerekir.

3- Araçta çekiş sorunu, performans düşüklüğü varsa :Enjektörlerden motora püskürtülen ve olması gereken yakıt seviyesinin düşük olduğu anlarda genellikle araç gazı geç alır ve  bu da performans düşüklüğüne sebebiyet verebilir.

4- Yakıtı çok yüksekse, araç hava filtresi kirlenmiş olabilir.Filtrenin değiştirilmesi sorunu çözecektir. Yakıt sisteminde herhangi bir sızıntı olma ihtimali de vardır: o yüzden yakıt sistemindeki hatların kontrol edilmesi gereklidir.

5-Rail borusunda bulunan basıncın kontrol valfi arıza yaparsa ya da kablosu çıkar ya da koparsa railde olan basınçlı yakıt geri dönüş hattına geçemez ve basınç oluşmaz.Bu yüzden araç motoru kendiliğinden stop eder ve çalışmaz.

6- Rail basınç sensör arızası olabilir. Araç motoru arıza moduna geçer ve motorun devri ortalama 3000 devire sınırlandırır ve araçta arıza  uyarı lambaları yanar.

Bunları okudunuz mu?

Yakıt Tasarrufu İçin Yapılması Gereken Kurallar Nelerdir? Yazıyı okumak için tıklayın.

Katalitik Konvektör Arızası Neden Olur, Yakıtı Etkiler mi? Bu konu hakkımızda yazımızı okumak için tıklayın.

 

Yorum Yok

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir