Manuel Şanzıman Arızası Belirtileri Nasıl Anlaşılır?

Manuel Şanzıman Arızası Belirtileri Nasıl Anlaşılır?

Manuel vites şanzımanlarda arızalar  belirgin ve çözümü daha kolay arızalardır. Çoğunlukla şanzıman arızalarının birçoğu  kullanıcı hatalarına bağlı gerçekleşen arızalarıdır.

Yanlış vites atma,

Debriyaj kullanımında yapılan hatalar ve özellikle sıkışık trafikte, sürekli araç kullanmaya bağlı gelişen bu arızalar düzenli kontroller sayesinde önlenebilir.

Arıza Olmaması İçin

Ortalama olarak iki bakımdan birinde şanzıman komple kontrol edilmelidir.

Her bakımda şanzıman yağ durumunuza bakılmalıdır.

Şanzıman arızalarının en sık görülme nedeninden birincisi kullanıcı hatalarıdır ancak  ikincisi ise bakımsızlık ve yağsızlıktır.

Aracın periyodik bakımlarında şanzımanı  kontrol ettirmeniz  önemlidir.

Manuel Şanzıman Arıza Belirtileri

En çok karşılaşılan arıza çeşitleri: baskı balata arızası, senkromeç arızaları ve dişli arızalarıdır. Tüm bu farklı arızalar için farklı belirtiler vardır.

Baskı Balata Arızası Belirtileri

Manuel vitesli araçlarda en sık karşılaşılan arızadır. Çoğunlukla bir baskı balatanın ortalama ömrü 50,000 Km olarak düşünülür. Ancak  kullanıcıdan kullanıcıya değişir.Bu süre 10,000 Km ye çıkabileceği gibi 10,000 Km’de de bitebilir. Ancak şanzıman arızaları arasında belirtileri en belirgin olan kısım  baskı balatadır. Bu belirtiler ise;

Baskı Balata Şanzıman Arızası Nasıl Anlaşılır;

• Performans kaybı hissedilir.

• Rampa çıkarken aracın ivmelenmediği görülür.

• Vites geçişlerinde zorlanmalar hissedilir.

• Debriyaja basınca  sesler gelmeye başlar.

• Ani hızlanmalarda debriyajda kaçırmalar görülür.

• Hızlanmada zorluk çekilebilir.

• Çekiş düşüklüğü görülür.

• Yakıt sarfiyatında artışlar belirginleşir.

Çoğunlukla baskı balatanın ömrünü tamamladığı görülür. Bu belirtiler görüldüğü zaman, kısa süre sonra araç tamamen yürümez hale gelir. Bu nedenle yolda kalmamak için bu belirtilerden en az birini bile görseniz mutlaka bir servise gitmeli ve  şanzıman baskı balatasını kontrol ettirmelisiniz.

Sekromeç Arızası Belirtileri:

Senkromeçler, şanzıman içinde vites geçişlerini yöneten parçalardır. En sık bozulan ya da arızalanan parçalar arasında ikinci sıradadır. Bu parçaların arızalanmasında da kullanıcının payı büyüktür.

Yanlış vites geçişleri

hızlı ve ani vites atmalar gibi nedenlerden ötürü söz konusu parçalarda arızalar görülebilir.

Senkromeç Şanzıman Arızası Nasıl Anlaşılır;

• Sadece belli viteslerde zorlanmalar ya da cartmalar hissediyorsanız,

• Vites atarken cartlama, ses ve titreşim duyuyorsanız,

• Vites geçişlerinde zorlanmahissediyorsanız senkromeç şanzıman arızası yaşanıyor olabilir.

Uzun süre aracın bu şekilde kullanımı, söz konusu arızanın büyümesine ve bu kısım harici çevre parça ve dişlilerde de hasara yol olabilir. Bu durum maliyetinizi daha da arttıracağı için arızayı kısa zamanda tamir ettirmeniz gerekir.

Dişli Kol ve Diğer Arızaları

Özellikle yağsız kalma, zamanla aşınma ve yıpranmaya bağlı olarak gelişen daha nadir görülen şanzıman arızaları da bulunmaktadır. Bunlar şanzıman dişlilerinin kırılması, dişlilerin dağılması, vites çatalı gibi malzemelerde kullanıma bağlı kopma ve kırılmalar gibi arızalardır. Bu arızaların belirtisi çok daha belirgindir. Araç tamamen yürümez hale gelecektir.

1 Yorum

“Manuel Şanzıman Arızası Belirtileri Nasıl Anlaşılır?” için bir yanıt

  1. evren dedi ki:

    merhaba 2007 model 206 1.4 benzinli sedan aracim var .aracimi calistirdigimda sürtünme sesi geliyor 1 nci viteste ses artiyor 2 ses var 3 ses var 4 ses azaliyor 5 de ses yok bosa aldigimda ses gene az duyumda geliyor.baski balatalarini degistirdim hala ses var tamirci ise yeni sanziman siparisi verelim diyor. bu neden yapar bilgisi olan var mi gercekten sanziman degismesi mi gerekiyor.tesekkurler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir