Otomatik Vites Araba Nasıl Kullanılır?

Otomatik Vites Araba Nasıl Kullanılır? Otomatik vites otomobil kullanma, hem yoğun trafikte rahatlığı hem de manuel vitese oranla çok daha pratik ve kolay olması sebebi ile tercih sebebidir. Ancak dikkat edilmesi gereken önemli noktaları var.

Otomatik Vites Araba Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

El Freni

Otomatik vites araçlarda özellikle rampada park ederken el freni kullanımda büyük hata yapılır ve şanzımana yük bindirilir.

Otomatik vites arabada el freni çekmek aracı P konumuna getirmeden N konumunda çekilmeli daha sonra park konumuna alınmalıdır. Bunun sebebi, aracı P’ye aldığınızda aracın hareket etmemesi için şanzımana aracın tüm ağırlığı biner. Siz el freni çekseniz dahi el frenine binen ağırlık olmaz ve aracı rampada tamamen şanzıman tutar. Fakat Eğer ki N konumunda el freni çekerseniz P’ye aldığınızda tüm yük el freninde olacaktır ve şanzımana yük binmeyecektir. O yüzden  el fireni çekilir  evet ama doğru şekilde çekmek gerekir .

Rampa İnerken N’ye Almak

Araç rampa inişlerinde kesinlikle d konumunda olmalıdır. Otomatik vites araç boşa atılmaz, atılamaz. Bu gibi durumlar şanzıman içerisinde dağılmalar ve dişli kırılmalarının bir numaralı sebebidir.

Rampadan İnmek : Rampa inişlerinde vites kullanmak yerine aracı d3, d4 gibi viteslere alabilirsiniz. Bu durumda araç, kendi kampresörünü kullanarak motor fireni yapar. Hem sürüş güvenliği hem yakıt sarfiyatı açısıdan önemlidir.

Buzda ve Karda Otomatik Vites Araç Nasıl Kullanılır

En çok zorlanılan şey karda otomatik araç kullanımıdır. Çoğu otomatik araçta viteslerde kar modu vardır.Bazı araçlarda w bazı araçlarda S, E gibi harflerle belirtilmiştir. Çoğu araçta ise kar tanesi simgesi şeklinde düğme olarak bulunabilir. Bu modu açmak karda daha güvenli bir sürüş için idealdir. Ayrıca rampa inerken otomatik araçlarda bu modlar yoksa 1,2 ya da d1, d2 gibi konumlarda inmek, fren yapma gerekliliğini azaltır ve araç kendi kompresörünü kullanarak yavaşlamasını sağlar ve kayma riskini azaltır. Kışın otomatik vites için : kesinlikle n konumunda rampa aşağı inmeyiniz. Kar modunu açınız ya da d1 ,d2 ile iniş yapınız. Yine de karlı havada kayma riski olacağını unutmayınız.

Otomatik Vites Araba Yokuşta Nasıl Kullanılır

Rampa Çıkarken 1 ve 2’yi kullanmalısınız. Rampa çıkarken veya rampada dur kalk yaparken d konumunda çıkmak yerine 1,2 gibi konumları tercih edin. Bu konumların anlamlarını bilmiyorsanız Otomatik Vites Harflerinin anlamlarını öğreniniz.1 konumunda iken araç 2. vitese geçmez ve bu sayede rampa çıkışı daha rahat ve zorlanmadan olur.

Araç Durmadan P’ye Almak

Çoğunlukla araç yavaşladığında değil tam olarak durduğunda p’ye alınır. Bu sebeple araç yavaşladığında tam olarak durmadan P konumuna almayın. Bu gibi yanlış hareketler şanzıman için çok zararlıdır.

Rampa İnerken N’ye Almak

Araç rampa inişlerinde kesinlikle d konumunda olmalıdır. Otomatik vites araç boşa atılmaz, atılamaz. Bu gibi durumlar şanzıman içerisinde dağılmalar ve dişli kırılmalarına sebep olur.

Işıklarda D’de Kalmasın

Trafik ışıklarında D konumunda olarak frene basarak beklediğimizde araç hafifte olsa ileri doğru gitmeye çalışır siz frene basarak durdursunuz. Bu durum şanzımana ekstra yük bindirir ve yakıt sarfiyatını da arttırır. Bu sebeple ışıklarda beklerken N konumunda yani boşta beklemek önerilir.

Fazla Devir Çevirmeyin

Manuel vites araçlarda ideal vites değiştirme devri 2,400-2,800 devir aralığındadır. Bunun nedeni vites değişim aralığında olan güç kaybı ve şanzımanın mekanik yapısı ile alakalıdır. Fakat otomatik vites otomobil için ortalama 2,000 devirde vites değişimi  yeterli ve ideal viteslerdir. Ayrıca Gaza basarken manuele oranla daha nazik ve hafif basmalısınız.Aracın yavaş yavaş hızlanması çok daha sağlıklıdır.

Bakımlarını Yaptırın

Daha uzun ömürlü şanzıman ve daha konforlu sürüşler için şanzıman bakımlarını zamanında yaptırmalı, yağını ve filtresini değiştirmeyi unutmamalısınız. Bakımları aksatmadan servis periyodlarına uyarak araç kullanmak hem güvenlik hem uzun ömürlü vites sistemi için oldukça önemlidir.

Yorum Yok

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir