Park Asistanı Nasıl Çalışır?

Park Asistanı Nasıl Çalışır?

Park Asistanı Nasıl Çalışır?

Park etmek  sürücülere zorluk çıkartabilir.Özellikle trafiği yoğun şehirlerde park sorunları çok yaşanır. Bunun için üreticiler, yeni nesil tüm modellerde park asistanı sistemlerini kullanmaktadır. Peki Park Asistanı Nasıl Çalışır?

Birçok kişi için henüz yeni bir kavram olan bu sistem, aslında sürücülere büyük kolaylık sağlamaktadır. Park asistanı yola dikey veya paralel olan yerlere araçların park edilmesini sağlar. Sistem çalışmaya sürücünün talebi doğrultusunda başlar ve park etme işlemi için uygun bir yer bulduktan sonra otomatik olarak park işlemini kendisi gerçekleştirir.

Park asistanı nasıl çalışır?

Çalışma sisteminin mantığı tüm araçlarda aynı olup sadece marka ve modele göre farklı özellikler gösterir.

Sistem aracı park ettirmek isteyen sürücünün “Park Assist” butonuna basması ile birlikte aracın yaklaşık en fazla hızı 30-40 km/h geçmeyecek şekilde ölçümlere başlar. Ölçümler para edilecek yere 0,5 ile 1,5 m arası mesafelerde olması gerekir.

Aracın ideal park yeri için taradığı mesafe aracın boyundan 80 cm ile 120 cm fazla olduğu yerleri bulur. İdeal park yeri bulunduktan sonra sistem sürücüyü ekran aracılığı ile uyarır ve “park yeri algılandı” uyarısını verir. Sistem, sürücüyü ideal başlangıç noktasına yönlendirirken geri vitese geçmesini de istemektedir. Aracın geri vitese geçişi ile birlikte park asistanı otomatik olarak devreye girer ve tüm manevra hareketlerini sistem kendisi yaparak park işlemini gerçekleştirir. Sürücü park işlemi sırasında araç içerisinde gaz ve fren sistemlerini kontrol ederek en uygun park etme işleminin gerçekleştirilmesine yardımcı olur.

Park işlemi gerçekleştirildikten sonra sürücü sistemi tekrar kapatabilir. Aracı paralel park etmek için sistem düğmesine bir kere basmak gerekirken, dikine park için iki kere basılması gerekmektedir. Park asistanı çalışırken araç  sürücüsü istediği zaman sisteme müdahalede bulunabilir. Aracın kendi sistemi buna müsaade etmektedir ve herhangi bir olumsuzluk ile karşılaşılması durumunda sürücüye müdahale etme şansı verir.

Bunları okudunuz mu?

Araç Muayene Yapılmazsa Ne Olur ? Yazıyı okumak için tıklayın.

Darbe Sensörü Nedir? Nasıl Çalışır? Bu konu hakkımızda yazımızı okumak için tıklayın.

Yorum Yok

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir