Darbe Sensörü Nedir? Nasıl Çalışır?

Darbe Sensörü Nedir? Nasıl Çalışır?

Darbe Sensörü Nedir? Nasıl Çalışır?

Darbe sensörü yeni nesil tüm araçların hemen hemen hepsinde bulunmaktadır. Şok şalteri olarak da bilinmektedir.  Kaza sonrasında aracınızın yakıt kaçırma ihtimalinin bir hayli fazla olabilir. Darbe sensörü araçtan motora iletilen yakıt ve ateşleme sisteminin araçla olan iletişimini keser ve  kaza esnasında aracın herhangi bir şekilde yanmasını ve patlamasını engeller. Peki Darbe Sensörü Nedir? Nasıl Çalışır?

Darbe sensörleri, çoğunlukla akülerin sağında veya solunda yer alır . Kırmızı olan bu kısımlardaki butonlara kuvvetlice basıldığında darbe sönsörü devre dışı kalır. Tteknoloji ile birlikte darbe sensörlerini çalıştırma ve devre dışı bırakma olanakları otomatik olarak yapılmaktadır. Darbe sensörü keyfi olarak açıp kapatılmamalıdır. Çünkü, kaza riskinin çok az hatta hiç olmadığı, çukur ve engebelerin az olduğu seyirlerde kapatılabilir. Ancak bir kaza esnasında can ve mal kaybına yol açabilir.

Darbe sensörünün çalışması ise bazı prensipler barındırır. Darbe sensörünün içerisinde elektrik akımına normal şartlarda da katkı sağlayan demir bir bilye vardır. Bu bilyeyi darbe sensörü içerisinde güçlü bir mıknatıs tutar. Bir kaza esnasında, sensör içerisinde yer alan demir bilye, bulunduğu kısımdan çıkar, sensörün karşı tarafında olan kontak uçlarına gider ve kontak uçlarını kapatarak devre dışı bırakır. Böylece yakıt pompasında giden şasinin yakıt alması engeller. Sonuç olarak elektrik kesintisi yaşanır ve pompa durur Pompanın durması sonucunda herhangi bir yangının meydana gelmesi önlenmiş olur. Yangın ve patlamanın yaşanmadığı araçta ölüm riski ve yaralanmalar daha azdır.

Darbe sensörleri hayati önem taşır. Çünkü darbe sensörleri de hassas yapılardandır. Darbe sensörü kontrollerinin haftada en az bir kez yapılması gerekir. Kontrolü işin ehli uzmanlar tarafından yapmalıdır. Araç, daha önce herhangi bir kaza geçirmemiş ya da darbe sensörün kullanılmamıştır. Bu nedenle araçta bulunan sensörün çalışıp çalışmadığını uzmanlarca kontrol edilmesi gerekir.

Bunları okudunuz mu?

Helezon Yay Ne İşe Yarar? Yazıyı okumak için tıklayın.

Triger Kayışı Koparsa Nasıl Anlaşılır? Bu konu hakkımızda yazımızı okumak için tıklayın.

Etiketler :
Yorum Yok

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir