Şanzıman Sesi Nasıl Kesilir, Şanzıman Ötmesi Sorunu

Şanzıman Sesi Nasıl Kesilir, Şanzıman Ötmesi Sorunu

Araçlarda zamanla veya bakım eksikliği gibi nedenlere dolayı şanzıman sesi gelebilmektedir. Şanzıman Sesi sorunların bazıları pratik ve hızlı şekilde önlenebilir. Peki şanzıman sesi Nasıl Kesilir?

Şanzıman Sesi Nasıl Kesilir

1 – Şanzıman Yağ Seviyesi Kontrolü : Aracın şanzıman yağı, kaçaklar nedeni ile azalmış yada bitmiş olabilir. Şanzıman yağımızın seviyesini kontrol edin yada ettirin. Eğer azalma varsa tamamlayın. Ayrıca azalma sebebini tespit ederek kaçak olan bölgelerin tamirini yaptırın.

2 – Şanzıman Yağı Değişimi : Şanzıman kutusu içerisinde ateşleme olmadığı için yağın ömrü de son derece uzundur, fakat sonsuz değildir. Şanzıman yağı özelliğini yitirmiş olabilir bu da ses yapma sorunlarına yol açabilir. Ustanızdan şanzıman yağının durumu hakkında bilgi alın. Şanzıman ses sorunlarında eski yağı değiştirmek büyük ölçüde etkili bir yöntemdir.

Şanzıman Yardımcı Aksamların Sesin Kaynağı Olabilir

Genellikle şanzıman ses sorunları baskı balata, debriyaj merkezi, prizdirek bilyası veya debriyaj çatalı gibi parçalardan kaynaklanabilir. Araç sahibi tarafından bu sesler şanzıman sesi gibi algılanır. Şanzımanın ön kısmında bulunan bu parçaların değiştirmek çok daha kolay ve maliyeti de şanzımanın açılmasıyla daha ekonomiktir.

3 – Prizdirek Bilya Sesi : Genellikle motor rölantideyken daha fazla duyulan bir şıngırtı yada ötme sesi şeklinde hissedilir. Gaza basıtıkça dahada azalır. Debriyaja basılınca da ses kesilebilir. Bu tip sesler prizdirek mili bilyasından gelen seslerdir ve çözüm için şanzıman indirilerek bilya değiştirilir. Şanzımanı komple açmaya gerek kalmadan değiştirilir, işçiliği ve maliyeti daha düşük olabilir.

4 – Debriyaj Çatalı Sesi : Debriyaj çatalında zamanla oluşan boşluklarla ses sorunlarına yol açar. Bu da aracı lifte kaldırarak yapılacak kontrolle kısa bir sürede tespit edilebilir.

Bu işlem sonrası hala sorununuz devam ediyorsa şanzıman ötmesinin sebebi iç bilyalar, dişliler veya senkromeçler gibi parçalardan kaynaklandığını söylenebilir. Bu sesin çözümü için tek yok şanzımanın sökülmesi ve indirilmesi gerekmektedir.

Yorum Yok

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir