Buji kablolarının arızalı olup olmadığını, araç çalışması ve ateşleme sisteminin vereceği belirtilerden anlayabilirsiniz. Bu belirtiler kimi zaman farklı arızalarla karıştırılabileceği gibi farklı arızalardan da kaynaklanıyor olabilir. Belirtiler bir usta ve bazı alet ve gereçlerle yapılan ölçümler sonucu netleştirebilir. Bu yüzden aşağıdaki buji kablosu arıza belirtilerine bakılmalı ve kontrol edilmeden yedek parça alınarak değiştirilmemelidir.
Buji Kablosu Arıza Belirtileri;
Araç daha sarsıntılı çalışır.
Araç kimi zaman normalden daha düşük devirlerde rölantide çalışmaya başlar.
Birden çok kabloda sorun var ise araç stop eder, rölantide çalışır halde kalmakta zorlanır.
Performans düşer hızlanma gücü azalır.
Ani gaz vermelerde gaz yememe ve tekleme sorunları yaşanır.
Hızlanırken araçta sarsıntı titreme ve gaz yememe sorunları yaşanır.
Yakıt sarfiyatı artar.
Yüksek devirlerde gaz yememe sorunları yaşanır.
Hava filtresi ve egzozdan patlama şeklinde çiğ yakıt atımı Görülür.
Motor sarsıntısı artar.
Buji kablosu arıza belirtileri görüldüğünde öncelikle kablo omh ölçer ile direnç ve genel durumu hakkında bilgi edinmeli ve hangi kablonun sorunlu olduğu tespit edilmelidir.
Çoğunlukla tüm kablolar değiştirilir.Kablo maliyetinin fazla olmadığı için normal olarak kabul edilebilecek bir parça değişimidir.
Özellikle kış ayları yaklaşırken aracın daha iyi çalışması rölantide stabilize olması için buji kablosu bakımlarının da eksiksiz bir şekile yapılması gerekir.Her bakımda kabloların ve bujilerin kontrol edilmesi, bujiler değiştiğinde kabloların da değiştirilmesi faydalı olacaktır. Bu şekilde ateşleme sisteminin bobin sonrası kısmı aynı anda tazelenir ve uyumsuzluk problemleri ortadan kalkar.