Karbüratör Arızası Nasıl Anlaşılır ?

Enjektör ve elektronik ateşleme bulunmayan araçlarda, yakıt sistemi  karbüratör tarafından ayarlanır. Bu parça araca aktarılacak yakıt ve hava karışımını belirler ve motorun düzgün çalışmasını sağlar. Bu parçada olabilecek bir arıza motorun düzensiz çalışmasına ya da hiç çalışmamasına neden olacaktır.

Karbüratör 4 ana parçadan oluşur.

Boğaz
Gaz (boğaz) Kelebeği
Ventüri
Yakıt Haznesi

Bu yazımızda Karbüratör Arızası Nasıl Anlaşılır konusundan bahsedeceğiz:

Karbüratör Arızası Nasıl Anlaşılır?

Günümüzde karbüratörlü araçların %95’i lpg donanımı ile çalışan araçlardan oluşmaktadır. Fakat son dönemde araç muayene istasyonunun muayene kriterlerine getirdiği araçların benzinde de çalışma zorunluluğu sebebi ile birçok araç sahibinin en fazla yakındığı parçalardan biri haline geldi.

• Karbüratör Arızası Nasıl Anlaşılır konusunda bazı belirtiler ve bulgular :

• Benzin otomatiğinde ve yakıt miktarında sorun olmasa bile, araç benzinde  ya tekler, stop eder ya da hiç çalışmaz,

• Araç LPG’de sorunsuz çalışmasına rağmen benzinde çalışmaz,

• Hava girişinden kaynaklı problemler nedeni ile hava filtresinde patlamalar yaşanabilir.

• Hava yakıt karışım miktarına bağlı olarak egzozdan çiğ yakıt atma veya egzoz patlatmaları görülür.

• Araç Rolantide normal çalışırken hareket etmeye başlayınca devirlenmede zorluk yaşar.

Buna benzer birçok sorun belirtisi karbüratör arızası için sıralanabilir. Genellikle çalışma, tekleme ve gaz yememe eksenli olarak değişecektir.

Karbüratör Neden Arıza Yapar?

Yıllarca LPG’de kullanılan araçlarda, özellikle sıralı sistemlerde olduğu gibi her gün bir miktar benzinde kullanılmayıp sürekli olarak LPG’de kullanılmasına bağlı olarak karbüratör memelerinde tıkanıklıklar, kurumalar, karbüratör yakıt girişlerinde tıkanmalar, hortumlarda özellik kayıpları ve sıvı akış dirençleri sıklıkla ortaya çıkar.

Karbüratör Arızası Nasıl Giderilir?

Karbüratör birçok küçük parçadan oluşur. Süzgeçler, memeler, borular, iğneler , vb. Kendi başınıza genelde söküp takmanız temizlemeniz zor olacaktır.Bu nedenle, karbüratörde bir sorun olması durumunda ilk olarak ustalarınız tarafından sökülmeli meme uçları ve yakıt hortumu girişlerinde bir tıkanma olup olmadığı kontrol edilmeli. Bir sorun varsa temizlenmeli.

Söz konusu arızada baş sırada büyük bir oranda uzun süre kullanılmamaya bağlı sorunlar ve kirlenme ile tıkanıklık nedenleri gelir. Bu nedenle tamiri sökülüp temizlenmesi şeklinde çözülebilir. Ancak sorun temizleme ile gitmiyorsa sadece karbüratör tamiri işi yapan firma ve ustalara gönderilerek tamir ettirilir. Parça değişimi en son ihtimaldir.Tabi farklı nedenlerden ötürü bir arıza varsa sorunun çözümü arızanın kaynağına göre farklı yol ve yöntemler vasıtası ile giderilir.

1 Yorum

“Karbüratör Arızası Nasıl Anlaşılır ?” için bir yanıt

  1. Berat KARADEMİR dedi ki:

    Aracım renault 9 GTE seyir halinde iken 3000 devirden sonra gazdan ayağımı çekince motordanmı karbüratördenmi kestiremediğim bir ses geliyor gaz verdikce ses artıp çoğalıyor karbüratör boğaz kelebekleri yenilendi neden olabılır durduğum zaman ses bir süre daha devam ediyor ayrıca araç ilk çalırtırmada tekleme yapıyor usta sübaplardan biri kaçırıyor dedi bu ses ondan olurmu? selamlar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir