Subap Arızası Nasıl Anlaşılır (Çözümlü)

Subaplar (supap,valf) Krank milinin hareketinin bir kayış yardımı ile (triger) egsantirik (kam) miline aktarılması ve bu milin hareketleri ile yakıt ve hava girişi ile egzoz çıkışını sağlayan parçalardır. Her araçta subap sayısının yarısı emme, yarısı egzoz subaplarından oluşur. Örnek vermek gerekir ise 16 valf bir araçta 8 egzoz supabı 8 de yakıt ve hava supabı bulunur. Gaza basmanıza rağmen aracınız sanki bir kuvvet onu geriye çekiyormuşçasına zorluyorsa,

Çok yakıt harcamasına karşın hızlanamıyorsa,

Gazı almıyorsa,

Yokuş aşağıya doğru konumdayken bile bıraktığınızda hızlanması gerekenden daha az hızlanıyorsa,

Gün içinde aracınızı ilk defa çalıştırdığınızda  zor çalışıyorsa subap ayarlarınızda sıkınıtı olabilir.

Bu yazımızda bu parçada meydana gelebilecek olan bir arıza sonrası araçta ortaya çıkabilecek etki ve bulguları öğrenebilirsiniz.

Subap Arızası Nasıl Anlaşılır?

Subaplarda oluşan arızalar genellikle,

• Subap itici arızasında

• Subap itici lastiği arızalarından

• Kam miline bağlı arızalardan ve

• Subap eğilmesinden meydana gelir.

Bu 4 farklı arıza en sık görülen arızalardandır. Aşağıda bu arızalardan bahsettik:

Subap Lastiği Arızası Nasıl Anlaşılır

Subap lastikleri, motor silindir kapağı üzerindeki motor yağının yanma odasına girmesini engelleyen bir parçadır. Bu parça işlevini kaybederse motor yağı pistonların üst kısmına akar. Bu durumun sonucu olarak araçta yağ eksiltme, araç içine yayılan yanık yağ kokusu, motor yağ yakma, egzozdan çıkan beyaz duman, performans kaybı gibi sorunların ortaya çıkmasına sebep olur. Bu durum zaman içerisinde aracın yakıt sistemini etkileyerek farklı parçalara da zarar verecektir. ( Bujilerine, enjektörlere, katalitik konvektöre vs.) Söz konusu arızanın giderilmesi, motor silindir kapağının sökülmesi ve parçalarının tamir edilmesi ya da değiştirilmesi şeklinde yapılır. Fark edilmezse motor yağı eksilecek ve zamanla motor yağsız kalacaktır. Sonuç olarak motor komple çalışmaz durumuma gelebilir ve değiştirilmek zorunda kalınabilir.Bu durum çok daha yüksek bir maliyete neden olacaktır.Subaplar her arabada zamanla yıpranarak kendisini gergin tutan mekanizma gevşer ve subap uzadı veya subap vuruyor denir.

Subap İtici Arızası Nasıl Anlaşılır?

Subap iticileri, kam milinden aldıkları hareketi subaplara ileten ve çalışmasını sağlayan parçalardan oluşur. Genellikle arıza yaptığında ilk belirti olarak ses sorunlarının ortaya çıkmasıdır. Darbeli bir ses duyuyorsanız, subaplarınızın bakıma ihtiyacı olduğunu gösterir.

Subap Eğilmesi ya da Kırılması

Bu durum oldukça nadir görülen bir arızadır. Genellikle triger zinciri kayışı ya da triger zinciri koparsa yaşanabilecek bir durumdur. Subaplar, zamanlaması yanlış olması durumunda, hareket halindeki pistonlar tarafından eğilebilir ya da tamamen kırılabilir. Bu gibi bir durumda araç çalışmayı durdurur ve blok üzerinde çatlaklara ya da piston gibi motor parçalarına da zarar verebilir. Eğilen subaplar değiştirilmeli böylece sorun çözülecektir.

1 Yorum

“Subap Arızası Nasıl Anlaşılır (Çözümlü)” için bir yanıt

  1. Serkan dedi ki:

    Merhaba, 2000 model lpg li golf4 1.6 sr 8 valf akl motor aracım 2000 km de 1 litreye yakın yağ eksiltiyor. aracımın performansında sorun yok tekleme titreme gibi sorunları da yok. Ancak sabahları ilk marşta kokulu ve mavimsi bir duman atıyor 10 15 saniye sonra kesiliyor. Araç hareket halinde iken eksozdan takip ettiğimde duman atma yok. Park halinde rolantide çalışırken bir süre sonra eksozdan duman atmaya başlıyor ve bikaç dip gazdan sonra kesiyor. Hatta bu durum yüzünden eksoz emisyon ölçümünde sıkıntı yaşadım. Sorun hakkında görüşlerinize ihtiyacım var. Sorun ne olabilir ne yapılması gerekir? Aracıma motor onarıcı katkı koymamı tavsiye edermisiniz? Teşekkürler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir