Sorunun Çözümünü Bilmek Sizi Fazla Masraftan Kurtarabilir.
Bu yazımızda Araç Vitese Zor Geçiyor ya da hiç geçmiyor ise olası arıza nedenleri ve çözümleri nelerdir?
Şanzıman Yağınızı Kontrol Edin : Şanzımanda yağ azaldığında parçalar arası sürtünme artar. Bu durum vites geçişlerinde zorlanmalara ve bazı durumlarda aracın vitese hiç geçmemesine neden olabilir. Şanzıman yağınızın az olabileceğini düşünüyor iseniz daha detaylı bilgi için Şanzıman yağı eksilirse- biterse ne olur sayfamıza bakmak için tıklayınız)
Baskı Balata Bitmiş Olabilir : Araç Çalışmıyor iken viteslere daha rahat geçiyor fakat çalışırken zorlanıyor ise Baskı balata bitmiş olabilir. Daha detaylı bilgi için baskı balata biterse ne olur sayfamıza burayı tıklayarak bakabilirsiniz. )
Debriyaj Çatalı Oynamış – Arızalanmış Olabilir: Bu durumda debriyaj tepkileri baskı balataya tam olarak iletilmez. Arızanın Bu olduğunu Düşünüyor iseniz Debriyaj Çatalı Arızası Sayfamıza Burayı Tıklayarak Göz Atabilirsiniz.)
Araç 1. Vitese Geçmiyor yada Zor Geçiyor İse :
Senkromeç Arızası : Senkromeç, vites kolundan aldığı hareketler vites dişlileri arasında geçişi sağlayan parçalardır. Bu parçalardan vites sayısı kadar bulunur. Yani hepsinin aynı anda arızalanması düşük bir ihtimaldir. Çoğunlukla arızalanan dişlideki vites geçişinde zorlanma yada cartlama sorunları görülür. Örneğin 1. Vites senkromeçi arızalı ise araç 1. vitese zor geçiyor olacaktır. bu durum 2. 3. 4. ve 5. Vitese geçişlerde de yaşanabilir.
Araç Geri Vitese Geçmiyor Ya da Zor Geçiyor İse : Geri vitese geçişlerde aynı 1. vitese geçişte olduğu gibi senkromeç sorunu olabileceği gibi geri vitese özel düz dişli sorunu da olabilir. Normalde vites dişlileri eğimli bir yapıdadır. Ancakgeri vites dişlisi düz ve eğimsizdir. Bu sebeple en fazla zorlanma yaşanan viteslerden birisidir.
Dişli Arızaları : Aracınız sadece belirli vitese hiç geçmiyor ise dişli arızası oluşmuş olabilir. Herhangi bir vites dişlisin de oluşan sorun aracın o vitese geçişini engelleyecektir.
Çoğunlukla şenkromeç ya da dişli arızaları onarımı en pahalı olan arızalardır. Şanzıman açılarak tamir edilmesi gerekir. Baskı balata ya da debriyaj çatalı gibi sorunlar biraz daha az maliyetlidir. Şanzıman açılması gerekmez. Kısmi olarak dışarı alınarak değiştirilir. Hem daha hızlıdır hem de daha az maliyetlidir.