Ateşleme bobini arızaları en çok LPG’li araçlarda meydana gelmektedir. Aracın orijinal donanımını bozmanın parçaların işleyişini etkilediğini belirtmek gerekir.
• Benzine Oranla LPG’nin Yanma direnci farklıdır. Bu sebeple Bobinler üzerindeki baskı da artar ve araç bobinlerinin ömrünün kısa olmasına neden olur.
• Yanlış yapılmış gaz ayarları hava giriş kısmı bilinçsiz şekilde kapanmış olabilir bunun gibi yanlış uygulamalar yanma odasına giren karışımı fakirleştirebilir ya da zenginleştirebilir. Bu durum yanma sıcaklığını da etkiler ve bobinlere zarar verebilir.
Benzinli Araçlarda Ateşleme Bobini Neden Yanar;
• Bujilerin çatlak olabilir.
• Bujilerin ömrünün azalmış olması ve ateşleme yetisini kaybetmiş olabilir.
• Eskime ve yıpranmaya bağlı bozulmalar olabilir.
• Bujilerin ağız boşluklarının ayarlarında bozulmalar olabilir.
• Enjektör arızaları ile yakıt karışımındaki dengesizlikler olabilir.
• Buji kablolarının direnç ve ohm değerlerindeki değişmeler ve arızalar olabilir.
• Araç üzerinde yan sanayi bobin ve ateşleme parçaları varsa onlar da etkileyebilir.
Bobin çok sık arıza yapmıyor ve ilk defa arıza ile karşı karşıya kaldıysanız yıpranmaya ve eskimeye bağlı olarak her elektronik malzeme gibi bobinler gözden geçirilmelidir. Bobinlerin içinde sarmal tellerin yanı sıra özel devreler ve elektrik soketleri de bulunur. Bu kısımlarda meydana gelen arızalar bobini etkiler ve çalışmaz hale getirebilir. Sarmal tel problemi çok az görülür. İç kısmında devresel arızalar daha sık görülür.
Araçta normalden daha sık bobin bozulması sorunları ile karşı karşıya kalıyor iseniz, bobini değiştirmek geçici bir çözümdür. Yapılması gereken arızaya neden olan parçayı bulmaktır. Bunun için ateşleme sisteminin gözden geçirmek gerekir. Kimi zaman bir buji dahi bobinin bozulmasına neden olabilir. Arızalı parça ile birlikte bobinin de değiştirilmesi, bobinin ömrünü koruyacaktır.
Araç bakımlarının ihmal edilmesi en büyük arıza sebeplerindendir. Periyotlar halinde kablo, buji benzin ve gaz enjektörlerinin kontrol edilmesi gerekir, bu bobinin arıza ihtimalini en aza indirir. Bu sebeple araç bakımlarını aksatmamalı ve düzenli olarak tüm ön takım ateşleme sistemi gibi parçaları periyodik kilometre bakımlarında bir arıza olmasa bile kontrol ettirilmelidir.