Boğaz Kelebeği veya Gaz Kelebeği Arızası Nasıl Anlaşılır?

Boğaz Kelebeği veya Gaz Kelebeği Arızası Nasıl Anlaşılır?

Boğaz Kelebeği veya Gaz Kelebeği Arızası Nasıl Anlaşılır ? Gaz kelebeği ya da bilinen diğer adıyla boğaz kelebeği araçlarda stabil çalışmayı bozan ve en can sıkıcı parçalardan birisidir . Gaz kelebeği, konum itibari ile araca hava girişini ayarlayan bir parça olduğu için en ufak bir ayar bozukluğu ya da arıza durumunda araçtaki hava yakıt karışım dengesi bozularak motorun çalışmasında büyü değişimlere yol açar.

Gaz Kelebeği Arızası Nasıl Anlaşılır?

Gaz kelebeği, arızalanması durumunda araç sahiplerinin anlayabileceği belirgin bulguların ortaya çıkmasına neden olur. Bu bulgular arasında en belirgin ve sık görülenler ise aşağıdadır:

Gaz Kelebeği Arıza Belirtileri;

• Motor arıza ışığı yanar.

• Araç geç çalışır.

• Araç rölantide devir dalgalanmaları sorunları yaşar.

• Stop etmeye başlar.

• Devirlenirken teklemeler görülebilir.

Bu belirtilerin birçoğu farklı arızalarda da ortaya çıkabilir. Bu yüzden sorunun gaz kelebeğinden kaynaklı olup olmadığını anlamanın ilk yolu: yukarıda saydığımız belirtiler olsa bile kesin karar aracın bilgisayara bağlanıp ve el – göz ile kontrolü sonucunda belirlenebilir.

Gaz Kelebeği Adaptasyonu Nasıl Yapılır?

Gaz kelebeği, zamanla hava, yakıt ve yağ buharı sebebi ile kirlenir. Bu kirlenmelere ve kullanım süresine bağlı olarak kalibrasyon ayarı zamanla bozulabilir ancak bu , gaz kelebeğinin arızalı olduğunu göstermez. Bilgisayar yordamı ile yapılacak bir kalibrasyon ayarı ile bu sorun ortadan kalkabilir.

Öncelikle gaz kelebeği sökülerek işleyişi ve pislik, kurum durumu kontrol edilir. Gerekli görülür ise temizlenir .Gaz kelebeğini sadece işinin ehli ustalar tarafından temizlettirmek gerekir, çünkü bu gaz kelebeğinin  bozulmalarının en sık nedeni bilinçsiz temizlikler yüzünden gerçekleşmektedir.) Daha sonra araca monte edilerek araç OBD cihazına bağlanır ve orijinal fabrikasyon verilerine göre gaz kelebeğine adaptasyon işlemi uygulanır.Bu işlem ortalama olarak temizliği, montajı ve kalibrasyonu 20-25 dakika kadar sürer. Genellikle stop etme problemi yaşayan araçların çoğunda kalibrasyon, sorunun çözümünü sağlayacaktır. Ancak az bir kısımda  gaz kelebeğinde farklı arızalardan kaynaklanmaktadır.. Bu durum farklı onarım yöntemleri gerektireceği için kalibrasyon yeterli olmayacaktır.

Rölanti Motoru Arızası İle Karıştırmayın

Gaz Kelebeği, araç rölantide çalışır iken tamamen kapalı konumdadır. Araç rölantide yanma gerçekleştirebilmek için ihtiyaç duyduğu havayı rölanti motoru (rölanti Valfi) tarafından sağlar. Bu parçada bir arıza olması durumunda araç yine rölanti sorunları yaşar, fakat genellikle ilk akla gelen parça gaz kelebeğidir. Eğer kalibrasyon ya da kirlenme sorunları yok ise rölanti motoru arızası olup olmadığına bakılması gerekmektedir.

1 Yorum

“Boğaz Kelebeği veya Gaz Kelebeği Arızası Nasıl Anlaşılır?” için bir yanıt

  1. Gaz Kelebeği dedi ki:

    Çok güzel bir yazı yazmışsınız, ellerinize sağlık.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir