Devirdaim Pompası Arızası Nasıl Anlaşılır?

Devirdaim pompasında arıza oluşma ihtimali düşük  bir parçadır.Fakat bir arıza olması durumunda yolda bırakacak hatta arızanın fark edilmemesi ve aracın kullanılmaya devam edilmesi durumunda , hararet yüzünden motorun tamamen kullanılmaz hale gelmesine neden olabilecek bir parçadır. Belli periyotlarda değiştirilmelidir.

Devirdaim Pompası Arızası Nasıl Anlaşılır?

Motor ısısını kontrol altında tutmak için sıvı soğutma sistemi kullanılır. Mevcut su motor bloğundan radyatöre doğru sürekli bir dolaşım içerisindedir ve bu dolaşımı sağlayan parça  devirdaim su pompasıdır. Bu parçada meydana gelebilecek bir arızayı erkenden anlamak faydalı olacaktır.

Nasıl Anlaşılır:

• Devirdaim Pompasında Su Kaçakları Baş Gösterir

• Devirdaim tamamen durduğunda araç harareti yükselir

• Hararet yüksek olmasına rağmen kalorifer ısısı orta düzeydeyse,

• İçindeki rulman ve diğer mekanizmalardan sesler gelmeye başladıysa, devirdaim pompasında arıza vardır.

• İlerleyen durumlarda ise tamamen kilitlenebilir ve kayışlara zarar vererek  koparır.

Devirdaim Pompası Arızasının Sonuçları Nelerdir?

Bazı sonuçlar maliyetçe çok yormasa bile bazı sonuçlar ise oldukça masraflıdır. Bu sonuçlardan bazıları ise;

Kayış Koparması : Söz konusu aracın kilitlenmesi, (triger)kayışın ise ivmeye zorlaması sonucunda kayış kopabilir buna bağlı olarak araç şarj, klima, direksiyon pompası ve frenler dahil olmak üzere birçok parçanın çalışmasını engeller. Özellikle direksiyon ve frenlere yaptığı etki sebebi ile sürüş güvenliğini tehlikeye atabilir.

Su Kaçağına Bağlı Susuz Kalma Sorunu : Devirdaim çevresinden meydana gelebilecek olası kaçaklar, zamanla motor soğutma suyunun azalmasına sebebiyet verir ya da tamamen bitmesine yol açar. Bu durumun fark edilemezse devirdaim pompasının halen çalışmaya devam eder ancak aracın hararet sorunları ortaya çıkar.

Hararete Bağlı Conta Yakma Problemleri : Aracın motor ısısı, soğutmanın yerine getirilememesi yüzünden kritik eşiği aşar ve araç silindir kapak contasının yanmasına yol açabilir.Bu durumun tamiri için üst kapak sökülür ve rektefe edilmesi gerekmektedir.

Hararete Bağlı Sekman Kaynaması : Daha yüksek sıcaklıkların olması durumunda ise  araç segmanlarının, piston gömleklerine sıcaklığın etkisi ile yapışması yüzünden ortaya çıkan bir sorundur. Devirdaim pompasının arızasının en maliyetli sonucu :  komple motor indirilmeli, parçalanmalı ve tekrar yeni parçalarla monte edilmelidir.

Devirdaim Pompası Bakım Periyotları

Devirdaim pompası arızalandığında değişen bir parça değildir. Triger kayışında olduğu gibi olası bir arıza  olduğunda sadece kendisi değil motor işleyişi için önemli parçalara zarar vermesi yüzünden düzenli periyotlarda kontrol edilmesi ve değiştirilmesi gerekir. Özellikle de yeri bakımından kolay ulaşılabilir ve değiştirilebilir bir parça olmaması dolayısıyla her triger değişimi yapıldığında devirdaim pompasının değiştirilmesi önerilir. Zaten triger kayışları araç markalarına göre 70-100 kmde bir değiştirilmelidir.Bu veri devirdaim için ideal kilometrelerdir. Gene de her araç için farklı bakım periyotları ve farklı fabrika ve yetkili servis önerileri mevcut olup kendi araç markanıza göre önerilere uymanızı tavsiye ederiz.

Yorum Yok

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir