Direksiyon Titremesi Neden Olur?

Araçlarda kimi zaman jant ve lastik sorunlarından kaynaklı kimi zaman ise ön takım parçalarından kaynaklı sorunlardan titreme problemleri ortaya çıkabilir. Peki Direksiyon Titremesi Neden Olur?

Arabada Direksiyon Titremesi Neden Olur?

1 – 90 – 100 Km’den Sonra Direksiyon Titremesi

Balans Bozukluğu : Çoğunlukla bu tip hızlandıkça artan direksiyon titreme sorunları aracın balans ayarından kaynaklı problemlerden ortaya çıkar. Aracınızın lastiklerinin balans ayarlarının olup olmadığını kontrol ettirmelisiniz. Balans bozuk ise ayar yapılınca, arıza düzelecektir.
Lastik Taban Bozukluğu : Bazı durumlarda lastiklerin dişleri ve görüntüsü oldukça sağlam ve yeni görünse de tabanında milimetrik bozukluklar olabilir. Bu gibi durumlarda araç hızı arttıkça (120 Km’den Sonra Direksiyon Titremesi) belirginleşerek direksiyon titremesi ve aracın kapma yapması gibi sorunlar ortaya çıkabilir. Bir lastikçiye giderek lastiklerin taban ve yanak kısımlarında bozukluk olup olmadığını kontrol ettirmelisiniz.
Bazı durumlarda bu arıza sürekli olarak ortaya çıkabilir ya da gaza basınca kesilen fakat kompresöre bindiğinde ya da boşa atıldığında artan titreme sorunlarına yol açabilir. Bu gibi arızalara ait bilgiler de diğer başlıkta incelenmiştir.

2 – Sürekli Direksiyon Titremesi Ön Kısmında Sallaması

Ön Takım Arızaları : Araçta rot başı, rot mili, z rot,  tabla fişekleri gibi parçalardan kaynaklı olarak oluşan boşluklar, aracın hızı arttıkça tekerleklerde salınımın artmasına sebep olur. Bu salınım araç içinde direksiyon titremesi şeklinde hissedilir. Bir ön takım kontrolü yaptırarak aracınızda var olan sorunlu parçaları öğrenebilirsiniz. Bu parçalarda tekerin dönüşüne direkt olarak etki edecek boşlukların olup olmadığını bir rot balans ustası size söyleyecektir.
Morot Ya da Şanzıman Kulağı Kopması : Biraz ilginç bir neden gibi gelebilir fakat şanzıman kulağı ya da motor kulağı kopması durumunda söz konusu direksiyon titremesi oluşabilmektedir. Bunun nedeni aks milinin kulağın üstünde bulunan bir bölümden geçmesidir. Kulak kopuk olduğunda aks milinin sarsıntılı dönmesine neden olur. Bu durum da aracın ön kısmında sallantı ve direksiyon titremesine neden olacaktır. Yandaki resimde motor alt kulağının yanında bulunan boşluk aks için boşluktur. Bu fotodan bu kulağın kopması durumunda nasıl ön düzeni etkilediğini görebilirsiniz.

Jantlarda Yamukluk ve eğrilme : Bazen sert kasislere girmek veya alınan darbeler, jantın bir bölümünün eğrilmesine neden olabilir. Bu eğrilme lastik balansının değişmesine sebep olur. Jant düzelmeden balans tutmaz. Bu gibi sorunlar nedeni ile de arabanın direksiyonu titriyor şikayetleri ortaya çıkabilir.  Özellikle de dayanıksız saç jant veya bilindik markaların ünlü jantlarının Çin malı replika ürünlerinde sıklıkla karşılaşılmaktadır. Jantlarınızı bir lastikçiye giderek kontrol ettirebilirsiniz. Bazen gözle fark edilemeyecek kadar küçük eğrilikler oluşabilmektedir.

Bu durumlar haricinde de titreme sorunlarına yol açabilecek ender durumlar oluşabiliyor. En doğru tespit bir usta tarafından kontrol edildikten sonra size söylenebilir. Ayrıca aracı bu şekilde kullanmaya devam etmek de oldukça risklidir. Sürüş güvenliğini bozduğu için ani savurmalar, direksiyon hakimiyet zorluğu gibi birçok can güvenliğini tehdit eden sonuçlara neden olabilir.

Yorum Yok

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir