Fren Balatasının Bittiği Nasıl Anlaşılır?

Çoğu araçta ön ve arkada farklı tip balata çeşidi vardır. Bazı araçlarda ise 4 frende disk olduğu için her tekerde aynı tip balata bulunur. İki farklı balatanın da kullanım ömürleri farklıdır. Ayrıca firen yükü, ön tekerlerde daha fazladır.Bu nedenle ön fren balataları arka frenlere göre çok daha çabuk eskir.

Fren Balatası Biterse Ne olur ?

Fren balatası bittiğinde, balatanın dip kısmı fren diskine zarar vererek düz zeminde kanalcıklar oluşturur ve değişim maliyetini arttırır. Bunun yanı sıra fren mesafesini uzatır ve sürüş güvenliğini tehlikeye sokar. Fren balatası çok incelir ise sürüş esnasında disklerin arasına sıkışarak tek taraflı ani frenlemeye yol açar ve ve dolayısı ile kazaya yol açar.

Fren Balatasının Bittiği Nasıl Anlaşılır?

Fren balatalarında kaliteli malzeme kullanmak önemlidir. Bazı kalitesiz ithal balatalar,  sert olduğu için kullanım aşamasında araç disklerine zarar verebilir. Bunun yanı sıra fren mesafesini uzatarak kaza yapma riskinin artmasına neden olur. Bu sebeple balata değişimlerinde markanın orijinal parçasını kullanmanız önerilir. Ayrıca kullanıma göre değişebildiğinden her bakımdan fren sistemi ve balatalar da kontrol edilmelidir.

Gözle Görünüyorsa ; Özellikle çelik jant araçlarda fren balataları ve kaliperleri gözle görülür durumdadır. Kaliperin arasından yan kısmı görülen balatanın seviyesi 1,5 cm altına düşmüş olabilir.

Frene Basıldığında Sürtme Sesi Gelebilir: Fren balatası incelirse , azaldığında disk ve fren balatası sürtünmesinden kaynaklı sesler duyulur. Bu sesler ilk başlarda çok kısık ve zor fark edilir. Bu gibi bir seste fren balataları kontrol edilmelidir.

Fren Pedalı Aşağıya Düşer : Balata bitmeye yakın zamanlarda fren pedalı normalden daha alt seviyelerde tepki verir.

Fren Hidroliği Normal Seviyenin Altına Düşer : Balata azaldığında fren pistonları, normal konumundan daha ilerde olur. Bu seviye farkı, fren hidroliğinin bir kısmının bu kısımda olması anlamına gelir. Bu yüzden fren hidroliği haznesindeki sıvı seviyesi düşer. Hidrolik seviyesi azaldığında balataları kontrol ettirmek gerekir.

Frende Zayıflama Varsa: Balatalar azalınca, frene bastığınızda tutma miktarınızda azalma görülür. Frenlerdeki bu performans kaybı yüzünden balatayı kontrol ettirme zamanınız gelmiştir.

Etiketler : ,
Yorum Yok

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir