Fren Diskinin bittiğinin belirtileri birkaç madde halinde sıralanabilir. En sık görülen belirtiler şunlardır:
Diskler incelerek çizikler oluşmaya başladığında sürtünme alanı azalır ve yüzeyde pürüzler oluşur. Bu durum fren tepkilerinde azalmaya sebep olur, ancak en belirgin belirtisi frene basınca ötme sesi gelmesidir. Bu tip bir ses var ise disk üzerinde aşırı çizik oluşumu gözlemlenebilir.
Fren disklerinde oluşan yamulmalar, frene basınca direksiyon titremesi ve ön kısmın sallanmasına neden olabilir. Bu gibi durumlar diskin bittiğinin göstergesidir. Kimi zaman eğriliğin ve diskin durumuna göre torna yapılarak düzelebileceği gibi kimi zamanda parçanın yenisi ile değişmesi gerekebilir.
Fren diski incelerek basınç ve gerilime dayanamayarak dip kısmından kırılabilir. Bu durumda disk sabitliğini kaybeder, hareket halinde ve frene basında tak sesi problemleri oluşturabileceği gibi tamamen ön tekerin kilitlenmesine bile yol açabilir. Bu belirti artık arızanın gelebileceği en son noktadır çok nadir olarak karşılaşılan bir arızadır.
Bu sesin tam tarifi, frene basıldığı zaman sanki disk ve balataların arasında kum varmışcasına bir sürtünme sesi gelebilir. Bu ses fren disklerinin bozulduğunun göstergesidir.
Genel bir kilometre yada yıl bilgisi bulunmaz. Gerekli görülmesi durumunda değiştirilir. Her araç sürücüsünün fren kullanım tarzı ve trafik yoğunluğu gibi faktörler nedeni ile 10-20 bin km’de bitebileceği gibi 100,00 km dayanan fren diski de olabilecektir. Bu nedenle tavsiyemiz her bakımda kontrol edilmesi ve ustanın gerek görmesi halinde değiştirilmesidir.
Kötü ve sert balata kullanımı nedeni ile erken aşınabilir.
Araç sıcakken araç yıkamak diskler için zararlıdır.
Fren balata değişimlerinin zamanında yapılmaması nedeni ile bozulabilir.
Fazla Fren Kullanımı yada Yoğun trafikte sık araç kullanımı bozulmasında etkilidir.
Sıcak disklere soğuk su teması sebebi ile genleşmeye bağlı eğrilme oluşabilir.