Lastik Yönü Nasıl Anlaşılır? Yanlış Takılırsa Ne Olur?

Lastik Yönü Nasıl Anlaşılır? Yanlış Takılırsa Ne Olur?

Lastik Yönü Nasıl Anlaşılır? Yanlış Takılırsa Ne Olur? Bütün lastikler için takılırken dikkat edilmesi gereken iki unsur vardır.  1.Lastiğin yönü,2.  Lastiğin içe ya da dışa bakacak olan kısmıdır. Lastik, güvenlik açısından oldukça önemlidir.

Lastik yönleri universal sembol ve yazılarla lastik üzerine koyulduğu için bazı durumlarda zorlanabilirsiniz.. Nasıl takılacağını bilmek lazım.Ama öncelikle doğru ebatlarda lastik kullanmalısınız.

Lastik seçimi ve montajında yapılan bir hatadır. Araç fabrikasyon verilerine uygun ebatlarda lastikler takılmamak güvenlik açısından sizi zora sokar.. Bilindiği üzere geniş taban lastikler sanılanın aksine fren mesafesini uzatır ve yol tutuşunu düşürür. Yanakların fabrika verilerine göre çok ince olması ise tüm darbeleri emme yeteneğinin azalmasına ve yol şartlarındaki hataların direk olarak araç şasesine aktarılmasına sebep olur. Görünüş olarak değiştirilmiş inç ve ebatlar çok daha şık olsa da güvenlik açısından risklidir.

Doğru Lastik İç Dış Konumu Nasıl Anlaşılır?

Lastik iç dış durumu, lastiklerin üzerindeki yazılardan anlaşılmaktadır. İnside : iç ; outside: dış demektir.

Lastiğin üzerine baktığınızda dış kısmına bakmış olursunuz ve outside yazması gerekir. Bir diğer anlama yolu ise lastiğin su kanallarının tahliye yöntemleri içe bakmak zorundadır. Dışa bakan kısmı daha çok su yolu şeklinde olur.

Doğru Lastik Yönü Nasıl Anlaşılır ?

Lastiklerin üzerinde minik çizgilerle oklar vardır. Okun ucu lastiğin yönünü gösterir. Lastik takılırken bu yönlere uygun olarak takılmalıdır.Çoğunlukla lastik üzerinde => Rotation yazısı ile anlaşılır. Ok yönü Doğru yöndür.

Lastik Yönü Yanlış Takılırsa Ne Olur?

Lastiklerin görevi, yol tutuşunu sağlamaktır. Doğru yönde ve kanallarının iç dış durumu doğru olduğunda araç her tür zemine (yağmur, kar) daha kolay uyum sağlar, yol tutuşu artar ve fren mesafesi kısalır.

Lastikler Ters takılırsa ne olur?

Yol tutuşunda azalma, fren mesafesinde uzama, frenlemede sağa ya da sola çekme gibi problemlerle karşılaşırsınız. Maksimum güvenlik için yönlerinin doğru takılması şarttır. Özellikle kış aylarında ya da yağmurlu günlerde bunun gerekliliği daha çok anlaşılmaktadır.

Etiketler : ,
Yorum Yok

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir