Akümülatör
Kontak anahtarı
Selenoid
Marş motoru
Volan dişlisi
bulunmaktadır. genellikle bu parçaların zamanla ya da dış etmenlere bağlı olarak arızalanması, marş moturunun tamamen devre dışı kalmasına yol açabilir.
Marş motoru, arızalanmadan önce ve arızalandığında araç sahiplerine önceden zayıf olsa da bazı sinyaller vermeye başlar. Bu sinyalleri doğru okumak gerekir çünkü; böylece olası arızayı önceden fark edebilirsiniz ve bu sayede maliyetin daha düşük olmasını ve yolda kalmaya engel olacaktır.
En Sık Görülen Marş Motoru Arıza Belirtileri aşağıdadır:
• Aracın hiç marş almaması
• Marşın eskiye göre daha yavaş dönmesi
• Marşın dönerken hızı ve sesinde dalgalanmalar olabilir.
• Marş dinamosu kısmından ses gelebilir.
• Marşa basarken araç kaçırma yaşanabilir.
• Marşa basarken cırtlama sesleri duyulabilir.
• Marş dinamo dişlisinden ıslık benzeri ses çıkarması duyulabilir.• Araç geç çalışır, marşın geç alır.
Marş Motoru çalışmıyorsa;
Akü kutup başları gevşemiş ya da çıkmış,
Akü kutup başları paslanmış ,
Şase bağlantı noktaları gevşemiş ,
Marş motoru arızalanmış,
Akü boşalmış ,
Marş motorunun kömürü bitmiş olabilir.
Dişli Kilitlenmesine Dikkat
Marş motoru arızalarında dişli ve motorun arızası fark edilmesi son derece önemlidir.
Marş dişlisi bir otomatik vasıtasıyla sadece marşa basıldığı zaman volant dişlisine temas eder.Ancak bu otomatik içerisinde meydana gelen bir arıza durumunda araç çalışsa da dişli volanta temas halinde kalır ve bu durum yüksek bir ses çıkararak araş sahibine sinyal verir.
Fark edilmezse; volant dişlisinin çok yüksek devirlerde dönebildiğini düşünürsek marş motorunun tamamen dağılmasına hatta araçtaki bazı çevre donanım ve parçalara da zarar verebilir. Bu nedenle marş motoru arızasının nasıl belli olduğunu bilmek önemlidir.
Genellikle marş motoru arızası ortaya çıktığında, özellikle manuel vitesli araç sahipleri araçlarını kullanmaya devam edebilmek adına sürekli araçlarını, şanzıman devrini kullanarak çalıştırmayı, yani araçlarını vurdururlar. Bu durumun araç mekaniği üzerine büyük etkileri vardır. Anlık ve çok zaruri durumlar dışında araç kesinlikle bir çekici vasıtası ile bir servise çekilerek onarımının yapılması gerekmektedir.
Aracı sürekli vurdurmak dizel araçlar için kesinlikle önerilmez. Aracı sürekli vurdurmak motora, supaplara(subab), kayış ve zincirlere ile aks ve şanzıman aksamına zarar verir.