Radyatör Neden Su Eksiltir, Araba Su Eksiltme Nedenleri Nelerdir?

Radyatör Neden Su Eksiltir, Araba Su Eksiltme Nedenleri Nelerdir?

Radyatör içindeki motor soğutma suyu (Antifriz), Sadece motor bloğunun içinden değil, sayısız parçanın soğutulması ya da ısıtılması için kullanılır. Bu parçalarda meydana gelen sorunlar da araba su eksiltme nedenleri arasındadır. Peki Araba Su Eksiltme Nedenleri Nelerdir?

1 – Hortum ve Conta Kaçakları

Araçta devirdaim pompası, termostat gibi parçalar motor bloğuna sabitlenir iken katı ve sıvı contalar yardımı ile izolasyonu yapılır. Zamanla motor ısısı ve yıpranmaya bağlı olarak bu parçalarda kaçaklar oluşabilmektedir. Bu durumda motor soğutma suyu bu kaçaklardan tahliye olarak su eksiltme problemi oluşturur. Ayrıca yıpranmış ve çatlak hortrumdan su kaçıyor ise ya da kelepçe aksamları sıkı değil ise hortumlardan da su kaçırma ihtimali vardır. Tüm bu parçalar kontrol edilerek olası bir kaçak olup olmadığı anlaşılabilir.

2 – Radyatör Delik ve Kaçakları

Radyatörler metal parçalardır. Her metalde olduğu gibi radyatörde de zamanla paslamla ve çürüme belirtileri görülebilir. Bu gibi durumlarda sıvı kaçakları yaşanması normaldir. Ayrıca alttan ya da ön kısımdan alınan ve fark edilmeyen küçük darbeler de radyatörde kaçaklara sebep olacaktır.

3 – Klima Aksamında Kaçaklar

Araç kaloriferleri, motor soğutma suyu kullanan kalorifer peteği yardımı ile çalışır. Kalorifer peteği uzunca bir hortum ve bağlantılar ile soğutma suyunu kullanır. Bu petek çoğunlukla aracın konsolunun içinde yer alır. Kalorifer peteği hortumları, bağlantıları yada direkt olarak kendisinde meydana gelebilecek kaçaklar, araba su eksiltme nedenleri arasındadır. Ön paspas kısımlarında nem yada ıslaklık ile kendini gösterir. Bu kısımlar kontrol edilerek olası sorunun tespiti yapılabilir.

4 – Conta Yanması ve Hararet Sorunları

Araçta silindir kapak contası, motor soğutma suyunun, motor bloğu içerisinde ait olduğu kanallarda kalmasını sağlar. Söz konusu parça hararete bağlı olarak yandığı zaman su, yağa karışarak eksilir. Bu gibi durumlarda araç çekişten düşer, duman atma sorunları başlar. Sarsıntılı ve patırtılı çalışma gözlemlenir. Ayrıca motor yağına su, suya ise yağ karıştığı gözlemlenecektir. İyi bir usta yağ ve su kontrollerine ek olarak aracın çalışması ve sesi gibi noktalara bakarak arızayı kısa sürede teşhis edebilir.

5 – Yağ Soğutucusu Kaçakları

Araçların çoğunda pasif hava soğutmalı yağ soğutucusu bulunsa da birçok araç modelinde motor suyu ile soğutulan yağ soğutucuları bulunur. Yağ soğutucusu arızası durumunda söz konusu parçada su kaçaklarına rastalanabilmektedir. Bu gibi bir arıza söz konusu ise genellikle suya yağ karışması durumu ortaya çıkabilir. Conta yanması şikayetlerine çok benzer belirtiler verdiği için genellikle bu arıza ile karıştırılabilmektedir. Yağ soğutucunuz sıvı soğutma sistemli ise bu parça da kontrol edilmesi gereken parçalar arasındadır.

6 – LPG Regilatör Kaçakları

Aracınız benzinli / LPG’li ise, LPG beyni yani regilatör parçası, gazı sıvı halden gaz haline dönüştürmek için sıcak motor suyunu kullanır. LPG monte edilir iken motor soğutma suyunun parça içerisinden geçebilmesi için hortum tesisatı çekilir. Hem bu hortumlardan yada kelepçe bağlantılarından, hem de regülatörün kendisinden kaynaklı arızalar nedeni ile araçta su eksiltme nedenleri oluştuğuna sıklıkla karşılaşılmaktadır. Aracınız LPG’li ise gaz beynini kontrol ettirmeyi ihmal etmeyiniz.

Arabanın Su Eksiltmesi Normal mi?

Her araçta motor ısısı, genleşme, buharlaşma veya basınç tahliyesi gibi nedenlerden dolayı bir miktar su eksilmesi normaldir. Ama bu miktar soğutma suyu haznesindeki max ile min arasında olan miktar kadardır. Bundan daha fazla olan su eskiltmeleri bir arızanın göstergesidir. Eğer  aracınızda bu tip az su eksiltmesi var ise bir müddet kontrol etmelisiniz. Eğer fazlası var ise zaman kaybetmeden tamiri için bir özel ya da yetkili servise başvurmalısınız. Aksi halde aracınız ummadığınız bir an susuz kalabilir ve bu durumda hararete bağlı olarak conta yanması, sekman kaynaması gibi ağır sonuçlar doğurabilmektedir.

Yorum Yok

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir