Şanzıman yağında küçük eksilmeleri göz ardı edebilir. Motor yağının aksine yanmaya maruz kalmadığı için eksilmelere karşı motor yağına oranla daha dirençlidir. Ortalama bir şanzıman üç litre kadar yağ alabilmektedir. Şanzımanın iç yapısında farklılıklar olabileceği için afaki olarak 1 litre kadar eksik yağ kabul edilebilir.
Motor yağının aksine şanzımanda bir yağ pompası yoktur. İç kısmı , mekinazmanın kendi devinimi ile yağlanmaktadır. Bu yüzden yağın eksilmesi, yağlama oranına direkt olarak yansır.
Motor yağında durum farklıdır: yağ azalsa da yağ devinimi korunur. Şanzımanda yağ pompası olmadığı için eksilmelere , kaçaklara dikkat etmek gerekir. Düzenli periyodik bakımlarda yağ seviye kontrolü yaptırmayı da ihmal etmemelisiniz.
Şanzıman yağının tamamen biterse, dişliler arasındaki yağlama tamamen durur ve bu nedenle sürtünmeye bağlı aşınmaların oluşmasına neden olur. Şanzıman, devinimini akslara aktarırken içinde birçok dişlisi ile sürekli hareket halindedir. Yağlamanın kesilmesi, dişlililerin kitlenmesine ve dağılmasına sebep olur.
Araç kullanıcısı şanzıman yağının eksildiğini şu belirtilerden anlar:
vites geçişlerinde zorluklar,
vites geçişlerinde ses ve cartlamalar,
hareket halinde iken şanzımandan gelen uğultu sesi, ötme ve sarma sesi gibi sesler gelmesi
Bu gibi durumlarda araç kullanılmaya devam edilmemeli ; motor kapatılmalı ve araç servise götürülmelidir. Araç çekici ile servise gitmelidir.