Şarj Dinamosu Alternatör Arızası Belirtileri Nasıl Anlaşılır?

Şarj Dinamosu Alternatör Arızası Belirtileri Nasıl Anlaşılır?

Dinamo, krank devrini bir kayış yardımı ile alarak enerjiye dönüştüren bir parçadır ve her araçta bulunur. Aracın stabil çalışması için gerekli olan enerjinin devamlılığını sağlar. Enerji yoksa araç da çalışmayacaktır. Bu nedenle aniden yolda kalmamak adına şarj dinamosu arıza belirtilerini öğrenmek gerekir.

Şarj Dinamosu(Alternatör) Arızası Nasıl Anlaşılır?

Şarj dinamosu, kayış rulmanı, kömürler, iç bobinler gibi parçalardan oluşur. Bu parçalardan herhangi biri arızalandığında, araç sahiplerinin biraz dikkatle anlayabileceği küçük sinyaller verir.Aşağıda şarj dinamosunun arızalarının belirtileri mevcuttur:

Şarj Dinamosu Arıza Belirtileri;

• Şarj lambası ara sıra kızarır veya sönük yanar.

• Akü lambasının direkt  yanmaya başlar.

• Dinamo aksamı kısmından gelen sürtünme sesi gelmeye başlar.

• Dinamo rulmanının bozulmasına bağlı olarak  ince ıslık sesi duyulur.

• Koku gelebilir.

• Araç rölantide iken fazla elektrik getirecek  donanımlar açıldığında araçta rölanti titremesi ve dalgalanması meydana gelir.

Bu belirtiler en çok karşılaşılan alternatör (şarj dinamosu) arıza belirtileridir. İlk belirti her zaman şarj lambasının kızarması ve sönük yanması şeklinde görülür. Farlar, klima gibi birçok elektriksel aksamın aynı anda açılması sonrası, araç rölantide iken şarj eksikliği yaşadığı için yanar. Bu durum, şarj dinamosunun sağlıklı çalışmadığına işarettir.Aracınızın farları olması gerekenden zayıf yanıyorsa ya da olması gerekenden parlak yanıyorsa bu durum şarj dinamosunun arızalanmaya başladığını gösterir.

Şarj Dinamosu Ses Yapıyor İse;

Şarj dinamosundan gelen ses genellikle rulman kaynaklıdır. Rulmanlar iki demir halka plaka arasında bilyalardan oluşan mekanik bir aksamdır. Bu aksamın zamanla bozulması, rulmanın sesli çalışmasına sebep olur. Rulman, ses yapmaya başladığı zaman değiştirilmez ise kilitlenebilir.Rulman kilitlenmesi, rulman halkasına bağlı olarak sürekli dönen kayış aksamını durdurmaya zorlar. Kayış krank milinden aldığı devinim ile dönmeye devam eder.
Bu durumum iki olası sonucu vardır.

1. Sonuç: Kayış kopabilir.

2. Sonuç : Kayış dönmeye devam eder ancak sürtünme yüzünden her dakika ısınarak alev alabilir.

Her iki varsayımda da aracınıza daha fazla maliyete sebep olan hasarlar verir. İkinci sonuçta, araç seyir halinde motor kısmından alev alması durumunda araç tamamen kullanılmaz hale gelecektir.

kayışlar plastikten yapılmıştır ve fazla dirence dayanıksızdır Bun sebeple kayışın kopması daha muhtemeldir. Kopması durumunda , kayışa bağlı olarak diğer donanımlar da(hidrolik direksiyon pompası, frenler, klima gibi ) devre dışı kalır. Özellikle direksiyon hidroliğinin aniden devre dışı kalması ve frenlerin sertleşmesi ve tutmaması kazalara neden olabilir. Bu durum maliyet sorunsalını ikinci planda bırakarak can güvenliği riskinin ortaya çıkmasına neden olabilir.

Sonuç Olarak

Şarj dinamosunda ortaya çıkan bir arıza fark edildiğinde onarılmalıdır. Aksi halde yolda kalabilir, kazalara yol açabilir hatta aracınızın alev alması gibi vahim sonuçlara dahi neden olabilir.

Yorum Yok

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir