Yoğun Trafikte Araç Nasıl Kullanılır Dur Kalk Nasıl Yapılır? Trafikte araç kullananların özelikle dikkat etmeleri gereken şeyler vardır:
Öncelikle kendinize güvenmelisiniz. Güven eksikliği durumunda panik başlar.
Yoğun trafikte en büyük hata strese kapılmak ve paniklemektir. Arkanızdaki araç kornaya basabilir. Yanınızdaki araç selektör yapabilir. Bu gibi durumlar, daha hızlı hareket etmeye zorlar ve hata yapmanıza neden olur. Trafikte seyreden her aracın sürücüsü, usta bir şoför değildir. Panik yaptığınız zaman adrenalin yükselir ve istemsiz kas hareketleri başlar, titremeye başlarsınız. Bu da sürüş kalitesini doğrudan etkiler ve başarısızlık hissini yanında getirir. Araç kullanmayı bildiği halde öz güven eksikliği ve panik duyguları nedeni ile trafiğe çıkamayan birçok insan var.
Yeni başlayanların en büyük korkusu sağında solunda ya da ön ve arakasındaki araçların hareketleridir. Diğer sürücüler ani manevralar yapabilir. Tehlikeli hareketlerde bulunabilir. Trafikte araç kullanıyorken sürekli önünüze ve dikiz aynaları ile çevre araçlara çok daha fazla dikkat etmeye çalışmalısınız. Önünüzdeki araçlarla güvenli mesafede olmalı ve hiçbir araca çok fazla yaklaşmamalısınız.
Aynalarınızı aktif olarak kullanmalısınız.( şerit değiştirme viraj dönme ya da yol değiştirme gibi tüm eylemlerde) Ayna kullanımı, özellikle şerit değiştirme gibi durumlarda oldukça önemlidir.
Trafik Kuralları Size Yol Göstersin
Şehir içi hız limitleri vs levhaları iyi öğrenmelisiniz. Hız limitine uymalısınız. Trafik kurallarına dikkat etmelisiniz.
Aracın fren, motor, elektrik gibi genel bakımlarının tam olması daha güvenli bir sürüş için şarttır. Bu sebeple yeni araç sürücüsü iseniz aracınızda hiçbir aksaklık yaşanmaması önemlidir. Çünkü diğer sürücüler kadar hızlı refleks veremeyebilirsiniz.
Debriyajı bilinçsiz kullanmak balatanızın ömrünü kısalttığı gibi trafikte ,kalkışlarda sorun yaşamanıza ve küçük kazalara sebep olabilir. Trafikte dur kalk yaparken debriyajı nasıl kullanacağınızı bilmelisiniz.
Öncelikle öndeki araçla mesafenizi koruyunuz.
Debriyajın hangi noktada kavradığını öğrenin.
1,5-2 bin devir aralığında gaz vererek debriyajdan ayağınızı çekiniz.
Debriyaj pedalından ayağınızı hızlı çekmek aracı stop ettirebilir.
Çok yavaş çekmek ise aracın geri kaçmasına sebep olabilir.
Bu ayarı iyi dengelemeli ve bu sebeple bol bol alıştırma yapmalısınız.