Otomatik Vites Harfleri Anlamları: P R N D S L Nedir?

Otomatik Vites Harfleri Anlamları: P R N D S L Nedir?

Otomatik Viteslerde P , R, N , D, L, S  Nedir ?

P : Park konumunda kullanılır. (Aracın hareket etmesini önler.)

R : Geri vites.

N : Aracı boşa almak içindir.

D : Aracın ileri doğru hareket etmesi içindir. Bu konumda iken hızınıza göre otomatik olarak vites yükseltir ya da düşürülür.

L : Her araçta bulunmaz fakat genel işlevi rampa yukarı çıkarken araca daha farklı güç vermesi için tasarlanmış bir otomatik vites modudur.

S : Spor mod anlamındadır. Devirlerin daha yüksek aracın daha fazla hızlanmasını sağlar. Birçok araçta var olsa da birçok araçta S konumu yoktur. D1, D2, D3 ya da direkt olarak 1,2,3 konumları vardır.

Otomatik Viteslerde 1,2,3 ya da D1-D2-D3 Nedir ?

D :  Farklı hava ve yol şartlarında kullanılan 1-2-3 gibi kademeler otomatik vites araçlarda mevcuttur.

D1 ve 1 : Aracı 1. viteste gitmeye zorlar. motor kompresörü gerektiği durumlarda, yokuş inerken yada karlı havalarda yavaşlamak için kullanılabilir.

D2 ve 2 : Aracı 2. viteste gitmeye zorlar. Yukarıdaki özelliklerle aynı durumlarda kullanılabilir. 2 Bazı araçlarda L Modu ile birlikte olur ise L rampa yukarı çıkarken 2 Rampa aşağı inerken kullanılır

D3 ve 3 : Aracı 3. viteste kalmaya zorlar. Ani hızlanmalar ve yüksek devir isteyenler için kullanılabildiği gibi seri rampa inişlerinde ya da frene basmadan farklı yavaşlamalarda kullanılır.

D4 ve 4 : Her araçta yoktur. Tüm vitesler demektir.

Otomatik Vites Araçlarda Fren Kullanımı

Şanzıman tipli araçlarda debriyaj pedalı yoktur. Ancak güvenlik için frene basmadan vites değiştirilmez. Aracı P’den N Ye yada N’den D’ye Geriye vs takmak için öncelikle frene basmanız daha sonra vitesi hareket ettirmeniz gerekir. D1-D2-D3 için bu özellik geçerli değildir. Hareket halinde de değiştirilebilir. Fakat bazı araçlar bu konuda farklı donanım ve kullanım önerilerine sahiptir. Bu yüzden kullanma kitabına ya da yetkili servise sormalısınız.

Bazı modellerde de otomatik viteste mandal bulunur. Bir çeşit güvenlik önlemidir. Mandala basmadan vites değiştirmek mümkün değildir. Yine bir çeşit güvenlik önlemi de araç çalıştırması ile ilgilidir. Otomatik araçlar D ya da R konumunda çalışmazlar. Vites konumu P yani park konumunda ve ayağınız frende olarak marşa basabilirsiniz. Aksi halde marş basmayacak ve güvenlik gereği motor başlatılmayacaktır.

Otomatik Viteslerde + / – Nedir? Ne İşe Yarar?

Triptonik denen vites çeşitleri de vardır. Bunlar otomatik olmasına karşın kullanıcının kendisinin vites değiştirebilmesini sağlar. Bu gibi otomatik arabalarda vites bölmesinde + ve – işatretleri bulunur. + Vites yükseltmek – ise düşürmek için kullanılır. Aracı bu konuma getirdiğinizde vites değiştirmek için otomatik şanzıman bir etki yapmaz ve sizin değiştirmenizi bekler. Fakat devir sona geldiğinde hala vites yükseltilmediyse kendisi otomatik olarak bir üst vitese geçecektir. Bu özellik yeni ve donanımı yüksek araçlarda direksiyon arkasına iki adet kol şeklinde eklenmiştir. Halk arasında ile f1 vites olarak tanımlanır.

Etiketler : , ,
Yorum Yok

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir