Triger Kayışı, krank milinden aldığı enerji ve devinimi, aracın üst kısmındaki egsantrik miline aktaran bir kayış ya da zincirdir.
Aracın düzenli olarak çalışabilmesi için devinimin sürekli devam etmesi gerekir. Herhangi bir aksaklık durumunda araç emme ve egzoz supapları birbirinden bağımsız çalışır ve hareketli parçalar birbiri ile çarpışır.Sonuç olarak motor iç parçalarında da hasara yol açar.
Kayış kopması durumlarında masraf biraz yüksektir. Araç pistonları bağımsız supaplarla çarpışarak üst kapak, egsantrik mili ya da milleri ile supaplarda hasara yol açar. Aracın markası ve parça fiyatlarına göre masraf değişmekte olup ortalama şöyledir:
• Yüksek Fiyatlı Lüks Sınıf Araçlarda : 6000,—
• Yüksek Fiyatlı İthal Araçlarda : 4000,6000
• İthal Fakat Ortalama Fiyatlardaki Araçlar İçin : 2,500-4000
• Yerli ve ucuz otomobiller için ise : 1000-1500 TL
Triger kayışı kopması , motora verilen hasara göre değişir.
Triger koptuğunda masrafı arttırmamak için :
İlk ve şiddetli belirtisi aracın stop ederek gürültü ile durmasıdır.Çalıştırmaya çalıştığınızda motor içinde vuruntu sesleri gelir ve marş almaz.
Aracı çalıştırmayınız, vurdurmayınız ve olduğu halde çekici ile servise götürünüz. Trigerin kopması durumunda aracı çalıştırmaya çalışmak, motor içinde hasarın artmasına ve buna bağlı olarak da onarım maliyetinin yükseltir.
Kesinlikle araç hareket etmez, çalıştırılamaz ve çalıştırılmaması önemlidir.
Ateşleme sorunları sebebi ile de egzozda patlamalar, hava filtresinde ses ve basınç patlamaları yaşanabilir. Bu patlamalar hafif derecelidir ve araca zarar vermez. Ancak, aracı çalıştırmaya çalışmak araca zarar verir.