Debriyaj balatası bitmeye başladığında, araç sürüşünde sırası ile bazı değişimler baş gösterir. Bu değişimleri maddeler halinde sıraladık;
Debriyaj Kaçırması : İlk belirtilerden biridir. Gaza yüklenildiğinde, araç sollanırken ve rampa çıkılırken çok daha belirgin olur, fakat normal stabil sürüşlerde fazla hissedilmez. Genellikle araç devri yükselirken araç hızı sabit kalır. Gaza basılınca ve motor devri artmasına rağmen hızlanma gerçekleşmez. Çünkü baskı balatanın kavrama yetisini kaybetmiştir. Bu durumda henüz yolda kalınmaz ama genellikle kaçırmaya başlayan bir debriyaj kullanıma göre 1000 veya 2000 km gibi bir zamanda tamamen bitecek demektir. Debriyaj kaçırmaya başladığında, özellikle sollamalarda risk teşkil ederek kazalara bile sebebiyet verebilir. Aynı zamanda performans düşebilir. Bu halde kullanımda yakıt tüketimi oldukça artar. Bu aşamayı fark eder etmez değiştirilmesi gerekir.Hem sürüş keyfi kaçabilir hem de yakıt sarfiyatı göz önüne alındığında hemen önlem alınması gereken bir parçadır.
Vites Geçişlerinde Zorlanmalar : İleri safhada yavaş yavaş vites değişimlerinde zorlanmalar, halk tabiri ile cartlamalar ortaya çıkacaktır. (Not : Bazı araçlarda debriyaj kaçırması yaşanırken bir anda cartlama evresini atlayabilir. Bu yüzden yolda kalabilirsiniz.) Bu aşamada araç vites geçişleri büyük ölçüde zorlaşır. Özellikle de aracınız boşta iken vites geçişleri tamamen imkansızlaşabilir.
Araç Kalkışlarında Titremeler Olabilir : Her araçta görülmese de bazı araçlarda baskı balata, azalmaya başladığı zaman kalkışlarda titremeye sebep olur Araç titreyerek kalkıyor ise baskı balata büyük oranda azalmış demektir.Bu durumda aracınız kısa bir zaman sonra vitese geçmeyebilir ya da araç vitese geçse de yolda kalabilir.
Baskı Balata Tamamen Biterse Ne Olur : Baskı balata tamamen bittiği zaman düşük ihtimalle araç ya hiç vitese geçmez ya da araç vitese geçse fakat gaza bastığınızda araç ilerlemez. Baskı tamamen bittiğinde motor devinimini şanzımana aktaramayacağı için vitese geçse dahi araç ilerlemeyecektir.
Araç debriyaj balatasının bitmesi için belirli bir kilometre yoktur. Kullanıma göre bazı araçlarda 5000 ila 10000 km’de biten baskı balata; bazı araçlarda 100.000 km’yi devirmesine rağmen hala baskı balatada iyi durumda olabilir. Genellikle şehir içi çok fazla dur kalk yapılması, rampalarda dur kalk yapılması, aracın yarım debriyaj olarak çok sık sürülmesi gibi nedenler, baskı balatanın ömrünü kısaltır.
Baskı balata değişimi için şanzımanın indirilmesi gerekir. Fakat söz konusu parça şanzımanın dışında olduğu için şanzıman komple dağıtılmaz. Sadece indirilir ve bitince tekrar geri takılır. İşçiliği araçtan araca farklılık gösterebilir fakat değişimi ortalama 2-5 saat sürebilir. Değişimi için ise genellikle parça fiyatından daha fazla işçilik ücreti talep edilebilir. Bu sebebi baskı değişiminin işçiliğinin zor olmasıdır. Değişimi için aracın ön takımı ve üst kısımda parçalar dahil olmak üzere birçok parça sökülmesi ve geri takılması gerekir.