Araçlarda debriyaj pedalı hidrolik bir sisteme bağlıdır. siz debriyaja bastığınızda hidrolik sistem şanzımanın ön kısmındaki çatala baskı uygulayarak debriyajı ayırır. Hidrolik yoksa ya da kritik seviyelere kadar azalmış ise araba çalışırken vitese geçirmede zorlanma sorunu ortaya çıkabilir.
Debriyaj çatalında bir arıza meydana gelir ise diz debriyaja bassanız dahi baskı ayırma yapmaz ve bu nedenle motor çalışırken dönen prizdirek mili aracı vitese geçirmenize izin vermeyecektir.
Baskı Balata Yayları Arızası : Baskı balatanın orta kısmında yaylar bulunur. Bu yaylar zamanla arızalanabilmektedir. Bu tip bir arıza durumunda da motor çalışırken araç rölanti halinde olduğunda vites geçişleri yapılamaz ya da çok zor yapılır.
Debriyaj pedalının hidrolik sistemle yada debriyaj çatalı ile olan bağlantısında herhangi bir noktada meydana gelebilecek bir sorun bu tip şikayetlerin ortaya çıkmasına sebep olabilmektedir.
Bu sorunlar aracı çalıştırınca vitese geçmeme sorununa neden olan arızalardır. Bu arızalar haricinde nadir görülebilen farklı sorunlarda ortaya çıkmış olabilir ancak en sık görülen nedenler bu dört durumdan ibarettir.
İlk olarak aracın hidrolik yağ seviyeleri kontrol edilmelidir. Eğer hidrolik yağ seviyesi normal ise diğer kontroller için araç lifte kaldırılarak alt kısmından debriyaj hidrolik ana merkezi ve debriyaj pedal aksamı kontrol edilir.
Tüm bu parçalarda sorun yok ise baskı balata ve çatal kontrolleri ve arızanın giderimi için bu şanzıman aşağıya alınarak parçalar değiştirilir.
Bu aşamadan şanzımanın içi açılmaz sadece ön kısmındaki parçalarda arıza var ise değiştirilebilmesi açısından sökülür ve içi açılmadan tekrar yerine takılır. Yani şanzımanın inmesinden kastımız sadece sökülüp takılmasıdır.