Arabanın km İle Oynandığı ve Orijinal Km’si Nasıl Anlaşılır?

Arabanın km İle Oynandığı ve Orijinal Km’si Nasıl Anlaşılır?

Arabanın km İle Oynandığı ve Orijinal Km’si Nasıl Anlaşılır? Ülkemizde ikinci el araç satışının  büyük bir bölümü sahibinden satılan araçlardan oluşuyor. Aracın km’si ortalama 100 tl ye birçok yerde araç istenilen rakamlara ayarlanabiliyor ve herhangi bir denetim yapılmıyor.

Alacağımız aracın kilometresinin gerçek olup olmadığını anlamamız lazım Hem görsel hem de bazı denetleme araçlarını kullanarak araç km oynandığı nasıl anlaşılır öğrenebilirsiniz.

Arabanın Orjinal Km’si Nasıl Anlaşılır

Gerçek kilometre mi değil mi öğrenmek için aşağıdaki yolları okuyunuz. Bu yolların hepsinden de başarı ile geçen bir araç büyük bir ihtimalle km’si oynanmamıştır. Ancak tüm bu yöntemleri kullanarak tespit edilemeyen araçlar da olabilir.

Ulaştırma Bakanlığı Verileri (5664)

Son birkaç yıldır çıkan bir ücretli hizmet olan 5664 sigorta bilgi merkezi tabanlı bir servistir. Hasar kayıtlarını, sigorta bilgilerinden edinen bu servis ayrıca km bilgilerini de Ulaştırma Bakanlığı kayıtlarından edinerek sizlere gönderir. Buradaki bilgilerle hangi yılda kaç bin km de olduğunu öğrenerek şu anki kilometresinin doğru olup olmadığını anlayabilirsiniz.

Tüv Türk (Muayene İstasyonu) Kayıtları

Araçlar  muayene edilirken sistemlere kilometre verisi girilmektedir.Her araç da “ticari araçlar yılda bir, hususi araçlar iki yılda bir, sıfır araçlar üç yıldan sonra” belli sürelerde araç muayenesini yaptırmak zorundadır.  Bu sebeple Tüv Türk’ten yapılacak kontrol ile araç muayene tarihlerinde hangi km de olduğunu görebilirsiniz.

Yetkili Servis Kayıtları

Bir yetkili servise giderek alacağınız aracı plaka ile ya da şasi numarası ile gerçek km sini öğrenebilirsiniz.Çünkü, araçlar, servise bakıma girerken iş emri açılır. Her araca iş emri açılırken net kilometresi sisteme kaydedilir.

Aracı Bilgisayara Bağlamak

OBD cihazı, yani aracın beynine bağlayarak verileri bilgisayar ekranında görme işlemi ile aracın kilometre verilerine bakılabilir. Yalnız bazı araçlarda bu veriler araç beyninde saklanırken bazılarında gösterge içindeki çip ve devrelerde saklanır. Yani her araç için işe yaramaz fakat özellikle yeni araçlar için işe yaradığını söyleyebiliriz. Analog göstergeler için işe yaramaz.

Araç Yıpranması Durumu

Her aracın en fazla yıpranan kısımları vites topuzu, direksiyon, şoför koltukları, cam açma kapama düğmeleri, klima düğmesi, el freni kolu gibi parçalar en sık aşınan ve yıpranan parçalardır. Araç km’si kısmen düşük fakat bu parçalar fazlaca yıpranmış ise araç göstergede görülenden daha fazla yol yapmış fakat düşürülmüş olabilir. Yıpranma, fazla kilometrenin en belirgin özelliğidir.

Tüm bun kriterlerden başarı ile geçen bir araç alım için uygundur . Fakat bu kriterleri km düşüren kişiler de biliyor ve tüm kriterlerden geçebilmesi için gerekli ayarlamaları yapmakta olduğu unutulmamalı.Bu durumda %100 doğru sonuç elde edemeyiz.

Etiketler : , ,
Yorum Yok

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir