Çekme Belgeli Araç Alınır mı? Çekme Belgeli Araç Alırken Dikkat Edilecek Hususlar Nelerdir?

Çekme Belgeli Araç Alınır mı? Çekme Belgeli Araç Alırken Dikkat Edilecek Hususlar Nelerdir?

Çekme Belgeli Araç Alınır mı Çekme Belgeli Araç Alırken Dikkat Edilecek Hususlar Nelerdir ? İyi bir analiz yaparak araç alan bilinçli bir kişi için çekme belgeli yada hasarlı olsun, bu tip araçları alırken hiçbir risk söz konusu değildir. Fakat eğer araçlar konusunda yeteri kadar bilgiye sahip değil iseniz özellikle masrafları hesaplama konusunda birinden yardım almanız önemlidir.

Çekme Belgeli Araç Alınır mı?

Uygun fiyat / yarar dengesine sahip bir araç alınabilir. İkinci eli, masrafları ve aracın genel durumu ile fiyatında denge varsa alınabilir. Fakat biraz uğraştıracağı için tüm işlemlerin sonunda bu uğraşa değip değmeyeceğini iyi hesap etmelisiniz.

Aracın Neden Çekme Belgesi Aldığını Öğrenmek Gerekir.

Araç normal trafikte ruhsatlı ve plakalı şekilde satılmıyorsa bir engeli var demektir. Almadan önce neden çekme belgesi ile satılma zorunluluğu olduğunu öğrenmekte fayda var. Genelde muayenesi olmayan araçlarda bu yöntem tercih edilir ya da gümrükten çıkartılan araçlar ile hasarlı araçlarda muayene bitmiş ise çekme belgeli olarak satışa çıkartılır.

Ekstra Donanım Var mı Kontrol Etmek Gerekir.

Özellikle minibüs, kamyonet, arazi aracı, kamyon gibi modellerde aracın orijinalinde olmayan ve muayeneden geçebilmesi için fatura ve proje gerektiren tadilat işlemleri yapılmış ise satan kişiden bu işlemlere ait belge ve projeleri temin etmeniz gerekir. Aksi halde aracı muayeneden geçirmek için eski haline geri döndürmek gerekir. Bu da oldukça zahmetli bir işlemdir. Fazladan para harcamanıza da sebep olur.

Geçici sigorta masrafı çıkacaktır.

Çekme belgeli araçlarda sigorta yapılamıyor. Bu sebeple aracı alıp işlemlere başlanınca geçici olarak bir sigorta yaptırmanız gerekir.Bu sigortanın ücreti geri iade alınıyor ve farkının size maliyeti 150-250 TL olabiliyor. Daha sonra kalıcı gerçek sigorta yapılıyor.

Emniyet ve Ruhsat Masrafları

Çekme belgeli araba için tüm işlemleri tamamlandıktan sonra emniyete giderek aracı tekrar trafiğe kayıt ettirme ve ruhsat çıkarma işlemleri yapılmalıdır. Bu işlemlere de bir miktar para harcanır. Emniyet harçları sürekli değiştiği için sabit bir fiyat belirtmek zor. Aracı aldığınız tarihteki harç ve ruhsat yaprak ücretlerini öğrenerek maliyetinizi hesaplayabilirsiniz.

Yapacağınız Diğer Masraflar Nedir

Standart noter masrafı var. Muayenesi yok ise muayeneye engel teşkil eden durumların masrafını çıkartın. Günümüzde hiçbir engeli olmayan araçlarda bile ufak tefek muayene öncesi bakımlarla bile 500-1000 TL arasında masraflar söz konusudur. Bu sebeple aracın lastik durumu, ön takımı, emniyet kemerleri, ABS gibi güvenlik donanımları ağır kusurdur ve bunlarda sorun varsa maliyeti yükseltir. Bu aşamada hiç beklenilmeyen ekstra maliyetler çıkabilir.

Sonuç Olarak

İyi bir analiz yaparak araç alan bilinçli bir kişi için çekme belgeli yada hasarlı olsun, bu tip araçları alırken hiçbir risk söz konusu değildir. Fakat eğer araçlar konusunda yeteri kadar bilgiye sahip değil iseniz özellikle masrafları hesaplama konusunda birinden yardım almanız önemlidir. Piyasada 50.000 TL lik bir araç tüm masraflar bittikten sonra size 43-44 bin TL aralığına mal olacak ise çekme belgeli almak kişiden kişiye göre değişse de mantıklıdır. Bazı insanlar uğraşmayı sevmez. titizdir, 5 lira fazla verir temiz alır. Kimisi ise aynı araca 10,000 tl az vererek sahip olur. Bu seçim meselesidir. İki farklı kişi de kendine göre haklı ve mantıklıdır diyebiliriz. Riskleri iyi analiz ederek bu tip işlere girmenizi tavsiye ederim.

Yorum Yok

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir