Motordan Gelen Sesler Ne Anlama Gelir?

Motordan farklı şekil ve şiddette sesler geliyorsa farklı arıza ya da yıpranmaların habercisi olabilir. Bu sesin ne anlama geldiğini bilmek, arızaları önceden kestirebilmek ve önlemini almak açısından önemlidir. Birçok arıza tamir edilmediği için daha yüklü masraflar çıkartmaktadır.

Motordan Gelen Sesler ve Anlamları

Pat Pat Sesleri

LPG’ li araçtan gelen pat pat sesleri ve patlama sesi genellikle ani gaz verme ve gaz yememe demektir. Söz konusu durum araç ateşleme sistemi ile alakalı olup ateşleme yapmadığı zaman motorun aldığı havanın tekrar filtre aksamına geri itilmesi sonucu çıkmaktadır. Bazı araçlarda söz konusu pat pat sesi şiddetli olabilir, emme manifoldu ya da hava filtresini parçalayabilir. Bu sebeple öncelikle LPG ve ateşleme sistemi ve diğer tüm sorunlar ele alınmalı ve acilen giderilmelidir.

Vuruntu Sesi

Vurma sesi ya da vuruntu ,motorun düzensiz çalıştığını gösterir. Motorun vuruntulu çalışmasının başlıca sebepleri: motor kulakları ya da şanzıman kulakları ile ilgili problemlerden ötürü veya yakıt ve ateşleme siteminde meydana gelen aksaklıklardır. Bazı durumlarda ise ayarsız motor kaputu, sabitlenmemiş hava filtreleri gibi aksamlardan da vurma sesi gelebilir.

Çıt Çıt Sesi

Motordan gelen çıtırdı, özellikle LPG’li araçlarda olmaktadır. Genellikle LPG enjektörleri çalışırken yüksek bir çıtırdı sesi çıkartabilir. Motor kaputunu açarak sesin LPG enjektörlerinden gelip gelmediğini kontrol edin. Bir kontrol yöntemi de aracı benzinli olarak kullandığınızda sesin kesilip kesilmediğini kontrol edin. Hatta Bazı Kullanıcılarımız LPG’li Aracım Dizel Gibi Ses Çıkartıyor Şeklinde Şikayetleri bile olmaktadır.Eğer LPG sisteminden değil ise arabadan çıt çıt ses gelmesi sorunu supap ve iticiler kaynaklı olabilir.

Bu durumda genelde ilk akla gelen araçda yağ eksikliği yada yağın eskimesi ve özelliğini kaybetmesi durumudur. Eğer durum yağ ile alakalı değil ise serviste bir usta kontrolü şart.

Sürtünme Sesi

Koruma kapakları ve hareketli parçalar ile alakalı olabilir. En sık karşılaşılan durum triger kayışının triger koruma kapağına sürtmesinden kaynaklanır. Ayrıca aracın v kayış ve kasnakları da kimi zaman motordaki herhangi bir yere ve sıklıkla triger koruma kapağına sürtebilir. Bu durumu göz ile teşhis edebilirsiniz. Sesin kaynağını motordan bulun, kayış aksamından geliyor ise sorununuz kayışın bir yere sürtmesinden kaynaklanmaktadır.

Bazı durumlarda da fan ve aksamında sürtme sesleri gelebilir. Ama bu sesler araç sadece fan açtığında gelecektir. Eğer sadece hararet 90 iken ses geliyor ise sorun radyatör fanından da olabilir. Eğer sorununuz bu iki parçadan ise acilen tamir edilmeli, aksi halde çok daha büyük ve masraflı arızalar çıkarabilmektedir.

Islık Sesi

Çoğunlukla dizel araçlarda turbo aksamından kaynaklı olarak gelen bir sestir. Aşırı gaza yüklenince bu ses görülebilir. Bazı durumlarda sürekli olmaya başlar, bu turbo aksamından bir sorunun habercisidir. Benzinli ya da LPG’li araçlarda da ıslık sesi görülebilir. Bu, çoğunlukla kayışların yeteri gerginlikte olmaması sebebi ile kayış aksamından gelir.

Uğultu Sesi

Motordan uğultu sesi gelmesi, ön takım, porya bilyaları gibi aksamlardan gelen ses ile karıştırılabilir. Aracınızla giderken gaza bastıkça artmıyor ama hız arttıkça ses artıyor ise aracın hareket ve ön düzen aksamından gelen bir ses olabilir. Bazı durumlarda ise şanzıman aksamında meydana gelen aşınma ve arızalar da uğultu sesine sebep olabilir. Detaylı bakılması gerekmektedir.

Tıkırtı Sesi

Söz konusu tıkırtı sesi vuruntu ile çok benzer bir sestir.Motordaki hareketli parçaların çıkardığı gürültü sebebi ile en zor anlaşılan ses türlerinden birisidir. Çoğunlukla araç dışından ses kestirilemezken aracın içinde daha sık ve derinden gelir gibi hissedilir. Bu tip tıkırtı sesi motorun herhangi bir yerinden gelebilir.  Bu sebeple söz konusu tıkırtı ya da tık tık sesleri için usta kontrolü şarttır.

Motordan Gelen Diğer Sesler

Özellikle motordan gelen cızırtı,homurtu, tıslama, zırıltı,  hava sesi gibi durumlar da görülebilir.

Motorundan gelen sesler ve neden geldikleri ile ilgili yapılan analizler çoğunlukla tahmindir. Eğer bir ses geliyor ise öncelikle aracın kontrol edilerek sesin kaynağı tespit edilmelidir. Araçları görmeden sadece sesin şekline göre yapılan arıza yorumları bir tahmindir. Ustanız ya da yetkili servisiniz tarafından kontrol edilmeli ve sorun bu aşamadan sonra giderilmelidir.

Ayrıca motordan gelen bazı küçük sesler büyük arızalara neden olabilir. Bu nedenle hem sürüş güvenliği hem de ekonomik anlamda düşünmek gerekir ise bu gibi sorunları fazla büyümeden engellemek ve bakımları zamanında yaptırmak gerekir.

Etiketler : ,
Yorum Yok

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir