Dizel Motor Sesi Neden Artar ?

Dizel Motor Sesi Neden Artar ?

Dizel Motor Sesi Neden Artar ?

LPG ve benzinle çalışan araçlara göre Dizel motorla çalışan bir araç motorundan hemen fark edilebilir. Çünkü motorun yüksek bir ses çıkarır. Motor sesinin yüksek olmasından rahatsız olacak kişiler dizel araçlara hiç yönelmemelidir. Peki Dizel Motor Sesi Neden Artar ?

Dizel ve benzinli araçlar içten yanmalı motor sınıfında yer alırlar. Ancak, dizel araçlar biraz farklıdır. Benzinli araçlar silindirin içindeki yakıtı hava karışımı bulundurur ve bujiler bu karışımı ateşleyip harekete geçmesini sağlar. Dizel arabalarda ise silindir içinde sadece hava vardır. Bu hava silindirin içinde sıkışmaktadır. Daha sonra bu sıkışan hava sıcaklığı artırır. Motor da bu sıkışan havanın içine yakıtı püskürtür ve yanmayı gerçekleştirir. Daha sonra bu yanma, bir çeşit patlama olduğundan, gürültü seviyesi yüksektedir.

Motor Sesinin Artma Sebepleri Nelerdir?

Dizel araçta motor sesinin artma sebeplerinden biri, bu artan ses tamiriyle oluşan bir arızadır. Enjektörlerin içinde oluşan mekanik bir arıza, basıncı oluşturamaması gibi problemler sesinin artmasına sebebiyet verir ve bu ses zamanla artar.

Dizel aracın enjektörlerinde herhangi bir kaçak olabilir bu sebeple basınç kaybı olabilir, daha sonra tek silindir yetersiz bir yanma oluşur hatta bu basınç kaybı sonucu common rail yakıt sistemlerinde diğer enjektörleri de yetersiz çalışır, bu sebepten araç motorunun sesi artabilir ve performansında bir düşüklük olabilir.

Hava filtresinden dolayı araç motorunun sesi artabilir.Böyle bir durumda, bir ustaya göstermek gerekir. Filtre kontrol edilmelidir. Sorun varsa yenisi ile değiştirilmesi gereklidir.

Araç motorunun sesinin artmasında kalitesiz bir yakıt  etkili olabilir. Aracın daha fazla kurum yapmasına sebebiyet verebilir. Böyle bir durumda yakıt istasyonunu değiştirmek faydalı olacaktır.

Araçta km artışı da araç motorunun sesi artabilir.

Kalitesiz yağlar araç motorunun sesi artabilir. Kullanılan yağı değiştirip sesinde değişikli olup olmadığını kontrol edin.

Aracın bakımını aksatmadan düzenli olarak yaptırmak gerektiği unutulmamalıdır.

Bunları okudunuz mu?

Dizel Araba Sabahları Neden Geç Çalışır?  Yazıyı okumak için tıklayın.

Renault Megane 2 Dizel Motor Ömrü Ne Kadardır?  Bu konu hakkımızda yazımızı okumak için tıklayın.

Yorum Yok

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir