Fren Pedalı Sertleşmesi Neden Olur? Nasıl Çözülür?

Fren Pedalı Sertleşmesi Neden Olur? Nasıl Çözülür?

Fren Pedalı Sertleşmesi Neden Olur? Nasıl Çözülür?

Fren Pedalı Sertleşmesi Neden Olur? Nasıl Çözülür?

Araçlarda fren servosunun bozulup arızalanması sonucunda fren pedalının sertleşmesi ile karşılaşılabilir. Bu sertleşme ile fren kuvveti azalır ve  frenler zor tutunur bu da sürücüye zor anlar yaşatır. Aracı durdurmak için de olanca kuvvetle frene basmak gerekir. Bazı durumlarda fren servosunun boşluk ayarının olması gerekenden daha az olabilir. Böyle bir durumda frenler sertleşerek kapma yapabilir. Peki Fren Pedalı Sertleşmesi Neden Olur? Nasıl Çözülür?

Diğer sebep de rölanti devrindeki dalgalanmalardır.

Fren pedalı neden sertleşir ve  sonra şişer?

Aracın fren pedalı çok sert olabilir. Eğer aracın fren pedalı çok sert ise zor fren yapılır. Aracın motoru çalışmazken, fren pedalı pompalama yaptığında fren pedalının sertleşerek şişmesi normal karşılanır. Ancak araç çalışırken fren pedalının yumuşaması gerekir. Fren pedalı yumuşamıyor ise aracın fren servosu arızalı demektir.

Bu yüzden  aracın fren servosunun kontrollerini muhakkak yaptırmalısınız. Çözümü 1: Çalışmakta olan aracınızı stop ettirin ve fren pedalına birkaç kez basıp bırakın. Fren pedalı pompalandıkça sertleşmesi gerekmektedir. Çoğunlukla 3. basıştan sonra fren pedalının sertleşir. Eğer sertleşme yoksa fren servosu arızalıdır.

Çözümü 2: Aracınızı stop ettirin. Motor çalışmazken fren pedalına birkaç kez basıp bırakın, pompalama işlemini yapın. Fren pedalı sertleşmeli. Sonrasında fren pedalına basılı iken aracınızı çalıştırın.  Fren pedalı yumuşayarak aşağıya inecektir. Eğer,yumuşama gerçekleşir ise fren servosu sağlamdır ;ancak yumuşamazsa aracın fren servosu bozuktur.

Arıza sebepleri arasında fren servosu vakumlama borusunun yırtılmış, çatlamış veya çıkık olması veya da bağlantı kelepçelerinin bağlantı noktalarından çıkmış olması gösterilebilir.

Araç içerisindeki vakumlama borusu, fren servosuyla emme manifoldunu birbirine bağlamakla görevlendirilmiştir. Vakumlama borusu benzinli veya dizel araçlarda genellikle de aracın üretim durumuna göre değişiklik gösterebilmektedir. Araçta fren pedalının çok sert olduğunu anlaşılırsa öncelikle vakumlama borusu kontrol ilmeli. vakumlama borusunun sağlamsa; vakumlama hortumunun çek valfini kontrol edilmeli. Tabi yine kontrol edilmesi gereken bu aksamlar, araçtan araca göre özellikle benzinli ve dizel araçlara göre farklılık gösterebilir.

Araçlarda fren ana merkezi de fren servosunun ön kısmında yer almaktadır. Fren merkezinde gerçekleşecek muhtemel bir yağ kaçağı fren servosu içerisinde sızarak fren servosuna zarar verebilir. Servo diyaframının bozulması olarak bilinmektedir. Bu yüzden ana merkezde fren hidrolik yağ sızıntısının olup olmadığı kontrol edilmelidir.

Atmosfer basınç bozulmuş ise: :Gövdesinin içerisinde yer alan dış ortamdaki havanın içeri girmesini sağlayan atmosfer basınç valfi de bozulmuşsa, fren servosu çalışmaz.

Vakumlama kontrol valfi bozulmuş ise; servonun işlemini yerini getirmesini engeller. Bu durumda aracın fren pedalına basılmasa bile araç kendi kendine fren yapar.

Yukarıdaki durumlarda çoğunlukla  aracın fren servosunun değişmesi önerilmektedir. Değişim, uzman kişilerce zaman kaybedilmeden yapılmalıdır.

Bunları okudunuz mu?

Fren Hidrolik Yağı Biterse Ne Olur? Yazıyı okumak için tıklayın.

Fren Diskinin Bittiği Nasıl Anlaşılır? Bu konu hakkımızda yazımızı okumak için tıklayın.

Yorum Yok

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir