Hava Akışmetre Maf Sensörü Arıza Belirtileri Nasıl Anlaşılır?

Hava Akışmetre Maf Sensörü Arıza Belirtileri Nasıl Anlaşılır?

Benzinli , LPG’li ve Dizel Araçlarda hava filtre kutusundan emme manifolduna kadar olan kısmında yer alan sensöre maf sensörü denir. Birkaç farklı isim ile anılabilir. Hava Akış Sensörü, Debimetre, Maf Sensörü, Hava Akış Sensörü, bunların her biri, araçtaki aynı parçanın farklı adlarıdır.

Maf Sensörü – Hava Akışmetre Arıza Belirtisi

Maf Sensörü, motor kontrol ünitesine edindiği tüm verileri iletir. Motor ECU’su bu veriler ışığında ateşleme, rölanti ve yakıt miktarını ayarlar. Söz konusu parçada arıza olması durumunda motorun stabil çalışmasında radikal değişimler olur. Bu değişimleri takip ederek hava akış sensörü arızasını anlayabilirsiniz.

En sık görülen maf sensörü arıza belirtileri:

• İlk Marş Esnasında çalışmama ya da geç çalışma sorunları olabilir.

• Araç rölantide çalışamaz ve stop eder.

• Rölantide dalgalanmalar yaşanabilir.

• Motor Arıza Lambası yanar.

• Araç devirlenmesinde zorluklar görülür.

• Araç hızlanırken boğulmalar olabilir.

• Performans düşer.

• Yakıt tüketimi artar.

• Motorda sarsıntılı çalışma görülür.

• Araç OBD cihazına bağlandığında zengin ya da fakir karışım hataları verebilir.

Tüm bu belirtiler, başka arızaların da ortak belirtisi olabilir. Bu yüzden maf sensörü arızasını sadece belirtiler ile karar vermek son derece zordur. Ekstra olarak kontrol edilmesi gereken noktalar ve parçalar bulunur. Tam olarak sensör arızası olup olmadığını anlamak içim kullanılabilecek yöntemler :

Maf Sensörü – Hava Akışmetre Arızası Nasıl Anlaşılır?

Hava akışmetre, araca alınan havanın miktarını ve ısısını ölçen bir sensördür. Maf sensöründen alınan bilgi ile araç çalışması düzeninde stabilizeyi ECU kontrol eder. Bu arıza ile karıştırılan durumlar şöyledir:

Genellikle hava akış metre ile manifolda kadar olan hava hortumunda yırtık, çatlak hava kaçağı ya da girişi olabilecek bölgeler var ise, hava akışmetre sağlam olsa bile arızalı gibi belirtiler görülebilir.

Maf Sensörü soketleri ve elektrik beslemesinde sorunlar varsa bu belirtiler ortaya çıkacaktır.
Sensör uç kısmında tıkanma, pislenme gibi sorunlar ortaya çıkar.
Ateşleme (bobin, buji, buji kablosu) ya da yakıt besleme (pompa, enjektör vs) parçalarında yaşanabilecek sorunlar da maf sensörü arızasına benzer etkiler ortaya çıkmasına neden olabilir.

Hava Akış Sensörü Arızası Nelere Yol Açar?

Hava akış sensörü arızasının tamiri gerçekleştirilmezse ve bu halde kullanılmaya devam edilirse, araç sürüş güvenliği ve etkileşimli parçalar üzerinde olumsuz etkiler gösterecektir. Bu etkiler arasında en önemli olanları ise

Katalitik konvektör arızasına yol açabilir : Yanma odasına yanlış sensör bilgisi sebebi ile alınan fazla yakıt, yakılamadan egzoz sistemine aktarılır. Bu durum yakıtın yüksek ısıda çalışan katalizör içerisinde yanmasına neden olur. Katalizör içinde meydana gelen yanma, basınç ve ısı, söz konusu parçanın zamanla bozulmasına neden olacaktır.

Motor takozlarına zararlıdır : Aracın sürekli sarsıntılı çalışması, motor kulaklarının aşınarak kopmasına sebep olur.

Sürüş Güvenliğini Riske Atar : Aracın yüksek hızlarda stop etmesi, motor devri ile çalışan direksiyon powerı, fren mekanizması gibi ciddi önemi olan parçaların yüksek hızlarda kullanım dışı kalmasına sebep olur. Bu durum kazalara sebebiyet vermektedir.

Yorum Yok

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir