Rölanti Motoru Valfi Arızası Nasıl Anlaşılır?

Rölanti Motoru Valfi Arızası Nasıl Anlaşılır?

Rölanti Motoru Valfi Arızası Nasıl Anlaşılır?

Rölanti motoru, Gaz kelebeğinin yan kısmında yer alan bir parçadır. Siz gaza basmazken gaz kelebeği kapalı konumdadır. Bu durumda da araç hava alamaz ve çalışmaya devam edemez ve stop eder. İşte bu kısımda rölanti motoru devreye girer. Gaz kelebeği kapalıyken motor içerisine bu parça vasıtasıyla hava girişi sağlanarak aracın rölantide stabil çalışması sağlanmaktadır.

Araç rölantisi stabil değildir. Motor ısısına, hava basıncına ve gereksinimlere göre farklı değerlerdedir.Kış aylarında 1100 devir / dakika ile çalışırken yaz aylarında 800 devir dakika ile çalışabilir. Bu ayarı araç beyni, motor üzerindeki sensörler tarafından aldığı verilere göre ayarlar.

Söz konusu parçada meydana gelen bir bozukluk, devrin sabit kalmasına ya da hava girişinin tamamen kesilmesine sebep olur.

Rölanti Motoru Valfi Arızası Nasıl Anlaşılır?

Rölanti motorunda meydana gelen bir arıza aşağıda listelenen belirtileri ortaya çıkarabilir.

Rölanti Sensörü Arıza Belirtileri

• Araç Rölantide çalışmayı sürdüremez ve stop eder.

• Aracın sarsıntılı ve daha sesli çalışmaya başladığı görülür.

• Araç Rölantisinde dalgalanmalar meydana gelebilir.

• Gaz verirken motor stabil çalışmasına rağmen rölantide stabilize bozulur.

Tüm bu belirtiler, rölanti motorunda bir sorun olduğunu gösterir.Fakat burada dikkat edilmesi gereken nokta, enjektör, bobin buji ve kabloları gibi ateşleme ve yakıt sistemi parçalarında bir problem olmamasıdır. Eğer bu parçalarda bir problem görülürse, rölanti bozukluğu, stop etme gibi belirtiler bu parçaların arızalanmasında da görülebilir. Bu nedenle arıza tespit edilmeli, genel bir ateşleme ve yakıt sistemi kontrolü de yapılmalı.

Rölanti Motoru Neden Bozulur?

Rölanti motoru, elektronik bir mekanik parçadır. İçerisinde hareketli bir valf bulunur.Bu parçanın arızalanmasına neden olan en sık rastlanan durumlar :

• Valf ve çevresinin aşırı yağ birikintisi ile kaplanmış olur.

• Hava giriş-çıkış bölümü boşluklarında tıkanıklıkların olur.

• Soket ve elektronik işlevsel bozukluklar meydana gelir.

• Yıpranma ve eskimeye bağlı bozulmalar meydana gelir.

• Valf hareket aksamında bozulmalar meydana gelir.

Tamiri Nasıl Yapılır?

Rölanti motoru arızası tespit edildikten sonra, eğer arıza tıkanma, veya aşırı yağ ve pislenme gibi nedenlerden kaynaklanıyorsa, özel solisyon ve uçucu sıvılar ile temizliği yapılmalı ve parça tekrar kullanılabilir. Tıkanıklık açılırsa ve valfin çalışmasına engel olan pislik temizlenirse valf tekrar eski düzeninde çalışır.

Fakat bazı durumlarda temizlik yetmeyebilir. Bu durumda rölanti valfi değiştirilmesi gerekir. Rölanti Valfi değişimi birkaç dakikada tamamlanan bu parçanın yedek parça fiyatı araçtan araca ve markadan markaya farklılık gösterir. Ortalama olarak 50 TL İle 500 TL arasında değişir. Orta sınıf binek araçlar için ortalama maliyet 100-200 TL arasında değişir. Çok lüks sınıf araçlarda ise bu miktar birkaç kat artar.

Tamir Edilmezse Ne Olur?

Rölanti valfi değiştirilmeden kullanılmaya devam edilirse yaşanabilecek durumlar;

• Sürüş güvenliğini tehlikeye atar.

• Araç seyir halindeyken vites aralarında ve aracı boşa attığınızda stop edecektir. Bu durum kazalara neden olur.

• Motorun sürekli sarsıntılı çalışmasına sebebiyle şanzıman bağlantı takozlarını koparabilir.

• Motorun sürekli sarsıntılı çalışması sebebiyle motor bağlantı takozlarını yıpratır. Motor kulak kopmalarına neden olabilir.

• Bunların haricinde ani tepkilere bağlı olarak kayış/ zincir gibi diğer aksamlara da dolaylı olarak zararlı olabilirler.

Bunları okudunuz mu?

Rölanti Devri Yüksek Olursa Ne Olur? Yazıyı okumak için tıklayın.
Avans Ayarı Bozuksa Ne Olur? Bu konu hakkımızda yazımızı okumak için tıklayın.

1 Yorum

“Rölanti Motoru Valfi Arızası Nasıl Anlaşılır?” için bir yanıt

  1. Bekir ozdogan dedi ki:

    Rono 19avrupa1.4i 1998var rölanti devri çok yuksek çalışıyor gaza bastigimdaasagi düşmüyor özellikle yokuş aşağılarda sorun oluyor araca gaz veriyormus gibi düşmüyor sebebi ne olabilir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir