Aracınızı hurdaya çıkarmaya karar verdiğinizde bu işin tespiti araç muayene istasyonları tarafından yapılmaktadır. Eğer aracınız çalışır ve yürür durumda ise aracınızı bir muayene istasyonuna gidilir ve tespit muayenesi yaptırmak sureti ile işlemlerinize başlanabilir. Araç yürümüyor ise çekici ile de olsa mutlaka muayene istasyonunda tespitini yaptırmak gerekmektedir.
Uygulama Sırası Karışık Şekilde Verilen hurda belgesi çıkartmak için gerekli olan evraklar ve işlemler listesi;(söz konusu yönetmelik ve prosedürler, sıklıkla değişmekte ve farklı yönetmelikler uygulamaya girebilmektedir. Bu sebeple işlemlere başlamadan önce trafik tescil müdürlüklerinden ve TüvTürk muayene istasyonlarından konu ile ilgili olarak bilgi almanız gerekmektedir)
Ek-1 belgesi doldurulur
Hurda dilekçesi yazılır
Şöförler odası dosyasına koyulur
Plakalar araçtan sökülür
Araç ruhsatları dosyaya eklenir
Araç sahibinin kimlik fotokopisi dosyaya eklenir
Araç sahibine vekillik eden kişi var ise vekalet örneği aslı
Tüvtürk tespit muayenesi sonuç raporu dosyaya eklenir (muayeneye gitmeden önce son yönetmelikleri araştırın. Özellikle Tüvtürkyönetmelikleri nerede ise her ay güncellenmekte ve farklı uygulamalar getirilebilmektedir. Mağdur olmamanız adına ve boşa çekici ücreti ödememek adına mutlaka herhangi bir esktra evrak yada işlem gerekip gerekmediğini öğrenmeniz gerekmektedir.)
Aracın tüm vergi borçları, varsa rehin ve hacizleri kaldırılır
Vergi dairesinden araç üzerine borç olmadığını gösteren bir yazı alınır.
Vergi Levhası
Ticaret Sicil Gazetesi
Oda Kayıt Sureti
İmza Sürküleri
evraklar hazırlanmalı.
Her gün farklı yönetmelikler ve prosedürler çıkmaktadır.Bu işlemlere başlamadan önce mutlaka son yönetmelikleri ve gerekenleri emniyet genel müdürlüğü trafik tescil işlemleri dairesinden araştırmak gerekir. Daha sonra araç için ömrünü tamamlamış araç (ÖTA) işlemlerini başlatabilirsiniz.
Hurda Araç Geri Dönüşüm Belgesi Nasıl Alınır?
Bazı araç sınıflarında hurda araç Makine Mühendisleri Odasına teslim edilmek zorundadır. Fakat bazı araç sınıflarında ise bu zorunluluk söz konusu değildir. Yine bazı araç sınıflarında belli bir biçilmiş ücret karşılığı aracınızı geri dönüşüme verebilirsiniz , uygun ve izin verilen sınıflarda ise kendiniz değerlendirebilir ve satabilirsiniz. Fakat kesinlikle tekrar trafiğe sokulmaz.
Hurda Belgesi çıkarılan araç, sorunsuz çalışan bir vaziyete gelse bile bir daha trafiğe çıkamaz hükmü gerekli yönetmeliklerde mevcuttur. Bu nedenle hurda belgesi çıktığında araç mutlaka hurdaya verilmelidir ve artık parçalanarak değerlendirilmesi zaruri bir durumdur. (isteğe bağlı değildir)