İmmobilizer Nedir? Nasıl Çalışır? Ne İşe Yarar?

İmmobilizer Nedir? Nasıl Çalışır? Ne İşe Yarar?

İmmobilizer Nedir? Nasıl Çalışır? Ne İşe Yarar?

İmmobilizer sistem ;code sistemi demek olup  sayesinde araçların korunmasını otomatik olarak gerçekleştirir. İmmobilizer,  araba hırsızlığının artması sonucunda ortaya çıkmış bir sistemdir. Bu sistem çoğu arabaya otomatik olarak takılır ve aracın çalınmasını engellemektedir.

İmmobilizer Nedir? İmmobilizer şu şekilde çalışır:

Araçtan kontak anahtarı çıkartıldığı anda kendi kendine devreye girer ve hırsızlığa karşı ekstra bir koruma sağlar.

İmmobilizer sistemi çalıştığı sürece elektronik olarak aracın motorunu bloke eder. Kontak anahtarı silindir kısmına sürücü anahtarı sokulduğu zaman, sürücü anahtarı üzerinde yer alan elektronik kod üreticiler, immobilizer sisteminin kontrol modülüne,  bir kod gönderir. Bu  koda bağlı olarak araç tepki verir. Kod doğru algılanırsa ECU, ateşleme ve yakıt sistemleri çalışır. Ancak  kod yanlış algılanırsa anahtarla ya da anahtarsız bir şekilde aracı çalıştırmaya çalışırsanız ECU, ateşleme ve yakıt sistemleri çalışmaz.

İmmobilizer sisteminin temel kısımları vardır ve bu temel kısımlar  şunlardır: motor kontrol ünitesi, şifre kartı ve şifre kontrol ünitesi, alıcısı anten ile olan antenli kontak sistemi ve uyarı lambalarıdır.

Motor kontrol sistemi immobilizer sisteminde esas şifreyi içerdiğinden en önemli parçadır. Aracın kontak anahtarı MAR konumundayken motor kontrol ünitesi sistemin bir diğer parçası olan şifre kontrol ünitesinden şifreyi ister ve bu şifre eğer motor kontrol ünitesi içerisinde yer alan esas şifre ile eşleşirse aracın çalışmasına izin verir. Ancak  şifre eşleşmezse araç çalışmaz. Ancak kontrol amaçlı hiçbir aracın motor kontrol ünitelerinin başka araçların motor kontrol üniteleri ile değiştirilmemesi gerekir.

Şifre kontrol ünitesi ise aracın kontağına yerleştirilen elektronik anahtarı üzerinde yer alan kod sayesinde tanır ve şifreyi ilgili birime gönderir. Şifreden sonra motor çalışır. İmmobilizer sisteminin şifre kontrol ünitesinde alınan şifreler gizli bir prosedür ile kayıt altına alınmaktadır. Bu sisteme aracın çalışmasını ve çalıştıktan sonra normal olarak devam etmesini sağlayan şifre ile motorun çalışmasını engelleyen diagnostik şifreyi gönderir. İmmobilizer sisteminde yer alan şifre kartı ise farklı amaçlara hizmet eden işlevlere ait şifreleri barındırır.

Bunları okudunuz mu?

Araba Kapısı Anahtarsız Nasıl Açılır?  Yazıyı okumak için tıklayın.

Marş Motoru Dinamosu Arızası Belirtileri Nasıl Anlaşılır? Bu konu hakkımızda yazımızı okumak için tıklayın.

Yorum Yok

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir