Motordan Gelen Şıkırtı Sesinin Nedenleri Nelerdir?

Motordan Gelen Şıkırtı Sesinin Nedenleri birçok nedenden kaynaklı olarak motordan gelen şıkırtı sesi gelebilir. Bu sebepler sesin gelme durumuna, ne yapıldığında geldiğine, hangi bölgeden ve hangi aralıklarla geldiğine göre sebepleri tespit edilebilir.

Motordan Gelen Şıkırtı Sesi

Şıkırtı sesi motorun içinden gelebildiği gibi motor çevre aksamından da gelebilmektedir.

Genel olarak kaynağı neresidir

Motordan gelen şıkırtılar çoğunlukla motor üst kapağı (silindir kapağı) içerisindeki hareketli parçalarda meydana gelen aşınma ve ayarsızlıklar nedenli olabilir. Araç çalışmasına etki etmese ve rölantide veya genel olarak motor çalışmasına etkisi çok az olsa da bir şeylerin ters gittiğinin en belirgin belirtisidir.

Subaplar kontrol edilmeli

Motordan gelen şıkırtı sesi, bir ihtimal ile araç supaplarından (subab) gelebilmektedir. Bazı durumda supapların değişmesi gerekebilecek iken bazı durumlarda ise sadece ayarsızlık kaynaklı gelen sesler olabilir. Ancak kontrol edildikten sonra netleşir.

Krank mili

Motor Krank mili, yatakları ve diğer aksamları içerisinde meydana gelebilecek olan aşınmalar ve boşluklar sebebi ile araç şıkırtılı çalışıyor sorunu ortaya çıkabilir. Genellikle vuruntu şeklinde de görülür. Tam olarak çözümü motorun tamamen sökülerek tekrar toplanması yani halk arası değimi ile motor indirme şeklinde olacaktır.

Motor yağına bakılmalı

Çok az da olsa motorda yağ eksikleri ya da motorun yağının özelliğini kaybetmesi gibi durumlar nedeni ile motor içi hareketli parçalarda sesler oluşmaya başlar .Bu sesler dışarıdan bile duyulacak boyutlara ulaşabilir. Yağ takviyesi ya da yağ değişimi ile sorun çözülebilir. Bu sebeple motor yağının seviyesini ve eskime durumunu kontrol ettirmenizde fayda var.

Motorun içinden gelen şıkırtı sesi

Çoğunlukla ateşleme sisteminde meydana gelebilecek olan sorunlar nedeni ile yanlış ateşleme sonucu motor içi şıkırtı sesi oluşabilir. Ayrıca ateşleme zamanı hataları, hava yakıt karışımında olabilecek dengesizlikler de söz konusu sesin gelmesi için bir neden oluşturabilir. şıkırtının ilk belirtisi erken ateşlemedir . Ayrıca kirli yakıt, LPG’li araçlarda özensiz bağlanan LPG donanımları gibi nedenler haricinde motor içi carbon birikmeleri ile siboplar ve egsantrik mili ile ilgili sorunlardan da şıkırtı sesleri duyulabilir.

En son safhada vuruntu ve vurma sesleri ile eşlik eden şıkırtılar krank mili ve yatakların vurması sonucu oluşabilir. Tüm bu nedenlerden hangisinin sizin aracınızın gerçek sorunu olduğu ise aracın usta tarafından incelenmesi ile mümkün olacaktır.

Motor çevresinden gelebilecek şıkırtı sesi

Motor çevresinde motorun ve hareketin düzgün olarak mekanize olabilmesi için gerekli birçok mekanik donanım bulunur. Bu donanımlar motor deviri ile çalıştığı için motor çalıştığında motor devri ile senkronize şıkırtı sesleri çıkarabilmektedir. Bu seslerin olası nedenleri ise;

Yukarıdaki tüm sesler her araç modelinde görülebilmektedir. “dizel motordan gelen şıkırtı sesi” ya da benzinli motordan gelen şıkırtı sesi” aynı olasılık ve durumlardan kaynaklanacaktır. Genellikle en sık LPG’li araçlarda görülür. Bunun nedeni yeni araçların genellikle benzinde kullanılması ve motor eskidikçe LPG takılması durumudur. Bu sorunlarda genellikle motor içi aşınma sorunlarından kaynaklanmaktadır.

Arabadan Gelen Şıkırtı Sesi Kesilmesi İçin

Arabadan Gelen Şıngırtı/Şangırtı Sesi kesmek için yapılması gerekenler arasında forum ve bloglar içinde en sık bahsedilen çözüm motor ve yakıt katkıları olacak gösterilmektedir. Bazı Şıkırtı sesi gaza basınca artan şekilde görülebilir iken bazı sesler ise gaza basınca azalan yada kesilen ses olarak görülebilir. Genel olarak işe yarasa da çoğu durumda pek de faydası olmamaktadır. Daha kaliteli motor yağı kullanmak motor katkısı kullanmaktan çok daha faydalı olacaktır. Söz konusu şıkırtı sesinin çözümü için piyasada fazlaca bilinmeyen ve etkileri tam olarak test edilmemiş motor yağı ve yakıt katkıları yerine kaliteli bir yağ bakımı ve servisteki ustanızdan aldığınız bilgiler doğrultusunda hareket etmek olmalıdır.

• Gaza basınca artan şıkırtı seslerinin nedeni şarj ve marş dinamosu olabilir.

• Gergi kasnakları, şıkırtı seslerine sebebiyet verebilir.

• Sabitlenmemiş ekstra donanımlar, şıkırtı sesine sebebiyet verebilir.

• Egzoz sistemi koruma saçı, sabitlenmediğinde ya da yerinde olmadığında çarpa ve titreşime bağlı seslere sebebiyet verebilir.

Motoru sessiz bir ortamda çalışırken düşük devirlerde dinleyiniz ve sesin tam olarak nereden geldiğini tespit ediniz.

Seslere Dikkat Edin

Ufak bir ses gelecek daha büyük bir sorunun erken habercisidir. Kayış gergi kasnağında meydana gelebilecek sorunlar nedeni ile bir ses duyuyor iseniz ve bunu ihmal ederseniz kayış koparak sıvı soğutma devir daim sistemini devre dışı bırakır, frenler boşalır, kazalara ve motorun hararete bağlı olarak zarar görmesine neden olur. Fakat zamanında önlem alınır ise çok az miktarlarda tamir edilir ve hayati tehlikeleri de ortadan kaldırır. bu sebeple aracınızın size verdiği olası belirtileri iyi takip edin ve en kısa zamanda uzman bir yetkili servise ya da özel servislerde ustalara kontrol ettirmelisiniz.

Yorum Yok

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir