Ön Teker Bilyası Bozulursa ve Dağılırsa Ne Olur?

Ön teker bilyası ; “aks bilyası” ya da “porya bilyası” olarak da bilinmektedir. Ön ve arka tekerlerin hareketini sağlayan bu parçanın arızalanması, araç sürüşünde büyük değişimlere neden olabilmektedir.

Ön Teker Bilyası Bozulursa Ne Olur?

Seyir halinde yüksek hızda giderken tekerin dönmesini sağlayan rulmanda meydana gelebilecek bir arıza birçok olumsuzluklara neden olabilir. Bunlar ;

Teker Bilyası Dağılırsa Ne Olur?

• Araç tekerlerinden bozuk olan bilya kilitlenebilir.

• Teker bilyası gevşeyerek ön düzen ayarlarını bozabilir.

• Kilitlenmesi ile araç tek tekerden fren yapıyor gibi olur bu da aracın yüksek hızda aniden bir tarafa doğru çekmesine neden olur.

• Bu durum kazalara sebebiyet verebilir.

• Rulmanın iç aksamı bozulduğunda sürtünmeye bağlı aşırı ısı ortaya çıkabilir.

• Isıya bağlı olarak fren sisteminin performansı düşer.

• Ani kilitlenmeye bağlı aks kopması sorunları yaşanabilir.

Aks  bilyası bozulmadan önce genellikle bir ses çıkarır. Bir uğultu sesi ya da ötme sesi gibi seslerden aracın arızalandığını anlayabilirsiniz. Fakat genellikle dikkatsiz araç sürücüleri ya da yalıtımı çok iyi olan araçlarda bu ses yeterince erken duyulamaz ve bu nedenle araç seyir halindeyken bu gibi olumsuz etkiler ortaya çıkar.

Aks bilyası arızalanan bir aracın yola devam etmemesi gerekir. İtilemez, çekilemez tek yapılması gereken bir çekici  çağırmak ve aracın servise çektirmektir. Çünkü bu durum şehirler arası yollarda başa geldiğinde büyük sıkıntılara yola açar.

Mobil Yol Yardımla Tamir Edilebilir mi?

Arka ya da ön teker bilyalarının sökülüp takılması için tornacıya gitmesi gerekir. Söz konusu bilyayı araç poryasından ayırmak son derece zordur. Ayrılsa dahi tekrar geri takılamaz. Bu işlem pres altında tornacılar tarafından yapılır. Araçtan araca farklılık gösterse de  genel olarak bu gibi bir arıza ile karşılaşılırsa yolda kalma söz konusudur ve  arızanın tamiri söz konusu olmayacaktır. Araç mutlaka bir servise çekilmek zorunda kalacaktır.

Aşağıdaki Videoda Tekerler Rulmanı Değişiminin Detaylı Animasyonu da Mevcuttur.

Yorum Yok

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir