Trafikten Çekme Belgesi Nasıl Alınır?

Çeşitli nedenlerden dolayı, aracınızı trafikten çekmeniz gerekebilir. Bu nedenler arasında en sık görülen nedenler: aracınızı kullanmamanız ve eski olan aracınızın vergi ödemelerinden muaf olmak, hasarlı araçların devir işlemleri için ya da muayenesiz bir aracın devrini yapabilmek için  trafikten çekme belgesi almak gerekebilir.

Aracı bu halde kesinlikle trafikte kullanmamalısınız. Aksi halde olacakları öğrenmek için Çekme belgeli araç trafikte yakalanır ise birçok sorunla karşılaşabilirsiniz. Ayrıca söz konusu araç ile yapılacak olası bir kaza durumunda sigortanız olsa bile hiçbir ödeme yapmayacak, hem kendi aracınızı hem de zarar verdiğiniz araç, yaya veya yapıların tüm maliyetini siz ödersiniz. Bu sebeple riski girmeden aracı trafiğe çıkarana kadar kullanmamanız önemlidir.

Trafikten Çekme Belgesi Nasıl Alınır?

Çekme Belgesi Almak İçin Yapılması gerekenler nelerdir maddeler halinde aşağıda listelenmiştir. Bu maddeleri öncelik sırasında göre sıralamaya çalıştık

Vergi Dairesinden “Borcu Yoktur Yazısı” Alınmalı : Aracı trafikten çekerken aracın vergi borcu, trafik cezası borcu ya da ipotek, rehin gibi durumları olmaması gerekmektedir. Varsa borçlarını yatırmalı ve varsa rehin gibi durumlarını kaldırmanız gerekmektedir. Sonrasında da vergi dairesinden aracın üzerine herhangi bir borç olmadığına dair bir yazı almanız gerekir.

Ek – 1 Belgesi Doldurulmalı : Emniyet müdürlüğü trafik tescil dairesinde başvurularda Ek-1 belgesi vermek zorunludur. Bu belge  şoförler odasından ya da emniyet yakınındaki takipçi dükkanlardan temin edilebilir. Söz konusu Ek-1  bilgisayar tarafından doldurulmalıdır. Bu sebeple genellikle 10 TL ücret alınan bu evrakı bir sigortacı ya da takipçiye ücretli olarak doldurtmanız gerekir.

Dilekçe Yazılması Gerekli : Ek-1 formunu doldurmak için gidilen yerde  dilekçe örnekleri bulunmaktadır. Bu yerlerde “çekme belgesi dilekçe örneği” alarak dosyanıza eklemeniz gerekmektedir.

Araç Plakaları Sökülmesi Gerekli : Araç plakasının , çekme işlemi yapılırken emniyete teslim edilmesi gerekmektedir. Bu sebeple yukarıdaki 3 işlemi yaptıktan sonra araç plakanızla birlikte  emniyet müdürlüğüne gidebilirsiniz.

Dosya Hazırlama : Emniyet müdürlüğünde şoförler odası tarafından bastırılan ve genellikle kantinde satılan bir dosyayı alınız.  Yukarıda hazırladığınız evrakları, plakaları ve ruhsatın iki yaprağını dosyaya koyunuz . Başvuru için dosyanız hazır.

Bu işlemlerin yapılabilmesi için araç sahibi, ya da araç sahibi adına işlem yapan kişinin vekaleti gerekmektedir. Eğer araç şirket aracı ise vergi levhası, imza sirküsü, ortaklık gazetesi, oda sicil kaydı gibi evraklar yanınızda olmalıdır. Aksi halde işlemleri yaptırmanız mümkün değildir.

Sonuç Olarak;

Aracınız trafikten çekilerek ruhsatınıza bu durumu açıklayan ibareler işlenir ve kaşe basılır.

Ayrıca ek-1 formunun bir nüshası da size verilir.

Muayene gibi işlemlerin yapılabilmesi için evraklar önemlidir.

Aracınızı trafikten çekmeden önce son muayene geçerlilik tarihini ibraz eden belgelerin elinizde olmalıdır.

Muayene durumu, cezadan muaf değil ve muayeneye gidildiğinde son muayene tarihini ibraz etmek zorundasınız.

Araç Bu şekilde rahatlıkla satışı yapılabilir ve hiçbir şekilde vergi borcu işlemez. Trafikten çekme belgeli olduğu için de trafik sigortası yaptırma zorunluluğunuz da yoktur.

Yorum Yok

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir