Turbo, direkt olarak egzozdan çıkan sıcak gazlara maruz kalır ve yüksek ısılarda çalışmak zorundadır ve egzoz gazının basıncına maruz kalan turbo dakikada binden fazla devir yapan hava türbinlerine de sahiptir. Turbonun bu özellikleri, onu hem yanlış kullanımlarda arızalara açık olmasına yol açar hem de bakım ve kontrollerinin de sıklaşmasına sebep olur.
Turbo arızası belirtileri oldukça belirgin olarak görülür. Araç çalışmasının stabilitesi tamamen bozulur ve buna bağlı olarak araç sahiplerine direkt olarak belirgin belirtiler sunar,
• Rampada ve yük altında zorlanmalar başlar.
• Araç çekiş gücü düşer.
• Turbo basıncının düştüğü görülür. (Turbo basınç göstergesi varsa )
• Yağ eksiltme ve yağ yakma gibi sorunlar ortaya çıkar.
• Yakıt sarfiyatı artar.
• Turbodan ötme, ıslık sesi gibi sesler gelir.
• Motor arıza lambası yanar.(Yakıt yanma verilerindeki değişiklikler yüzünden)
• Yakıt yanma işleminde aksaklıklar egzozdan duman atılmasına neden olur.
• Devirlenme ivmesi azalır.
Bu belirtiler, turbodaki arıza aşamasına göre belirginliği değişebilir. Örnek vermek gerekir ise turbonun ilk arızalanma aşamasında ses belli belirsiz iken ileri safhalarda araç içinden duyulabilecek kadar artacaktır. Bu sebeple söz konusu turbo arızası belirtileri görülmeye başladığı zaman bir servise gidilmesi gerekir. Böylece yüklü maliyetlerin önüne geçilmiş olur.
Belirtiler, direkt olarak turbodan kaynaklı problemler olmayabilir. Bunun tespiti için bazı kontroller yapılmalıdır. Turbo arızasını anlayabilmek için ilk yöntem olarak belirtiler söz konusu ise aşağıdaki kontrolleri yaparak nedenlerini azaltabilirsiniz.
Turbo Sesinde Değişikliklere Dikkat Edilmeli: Araç sesi ve turbodan çıkan sesin değişmesi ilk belirtilerdir. Periyodik olarak motorunuzda herhangi bir ses değişimi olup olmadığına bakınız.
Motor Yağı Kontrol Edilmeli : Bu sistemde bir aksaklık olması durumunda motor yağ seviyelerinde de değişiklikler olabilir. Sık sık motor yağı kontrol edilmeli.
1. Turbonun yağsız kalması ,
2. Turbo mekanizmasına giren yabancı birtakım maddeler,
3. Turbo mekanizmasındaki boşluklar,
4. Eskime ve yıpranmaya bağlı sorunlar
5. Turbo soğutma sisteminde olası sorunlar
6. Motor yağının yeterli kalınlıkta ve kalitede olmaması
7. Motor yağının düzenli periyotlarda değiştirilmemesi
8. Yatak ve millerde aşınma ve boşluklar
9. Araç bakımlarının aksatılması
Araç sahipleri, daha uzun ve sorunsuz bir turbo şarj için, arızaları en aza indirgemek için, bakım, yağ ve soğutma sistemlerinin stabilize çalışmasını sağlamalı ve bakımlarını aksatmamalıdır. Özellikle kış aylarında, soğuk havalarda aracın ısınmadan yüksek devirlerde kullanılması, aracın yüksek devirlerde kullanılması gibi araca zarar verecektir.