Çoğunlukla ilk sebep yıpranmadır. Her parça zaman içerisinde yıpranır. Soğuk ve sıcak havaya bağlı genleşmeler zamanla plastik ve metalin yıpranarak özelliğini yitirmesine sebep olur.
Bir diğer sebep de kasislere çok sert girme, sürekli stabilize yollarda aracınızı sık kullanmanız. Ani ve çok sert düşülen çukur ve kasisler gibi etmenler de bu parçanın bozulmasına sebep olan etkiler arasında gösterilebilir.
Aşağıda söz konusu parçanın bozulması durumunda yaşanabilecek olumsuz durumlar listelenmiştir.
Ses Sorunları Başlar : Sürüş keyfinizi ve konforunuzu bozacak, hatta oto teyp sesinizi dahi bastıracak şekilde kasislerde ve aracın esnediği zaman gelen sesler olacaktır. Bu başlangıç sorunudur ve en az zararlı olanıdır..
Tamamen Kopma Gerçekleşebilir : Amortisör takozu tamamen olmasa bile üst kule bağlantısı bu parçayı yerinde tutabilir. Ama bu sonsuza kadar süremez. Alınan darbelerin plastik parça tarafından emilmemesi amortisör kulesine sürekli gerilim ve basınç uygulayacaktır. Bu durum zamanla üst kuleyi de bozarak amortisörün yerinden çıkmasına dahi sebep olabilir.
Amortisör üst takozu, ani darbe gibi durumlarda şok emici gibi işlev görecektir. Bu parçada oluşan arıza amortisör işlevini de bozarak virajlarda ve yüksek hızlarda aracın yol tutuşunda olumsuz yönde etkisi olacaktır.
Amortisör üst takozu, amortisörün sabitlenmesi açısından da önemli bir parçadır. Bu parçanın bozuk olması araç hareketleri ve direksiyon hareketleri ile sağa sola hareket etmesine sebep olacak başta amortisör ve üst kule parçaları olmak üzere ön düzen parçalarına zarar verecektir.
Bu gibi olumsuz durumlar, arızanın son aşamalarında ortaya çıkar.