Araba Neden Gaz Yemez ve Tekler ? Dizel, Benzin, LPG Araçlar
Araç sahiplerini oldukça zora sokan bir durumdur. Nedeni konusunda can sıkıcı boyutlara çıkarabilir. Birçok araç kullanıcısı sorunun sık sık tekrarlanması yüzünden araçlarının piyasa değerinden altına satmayı bile düşünmekteler. Peki gerçekten tekleme ve gaz yememe problemleri neden olur ve nasıl düzeltilir. Peki Araba Neden Gaz Yemez ve Tekler ?
Arabanın tekleme ve gaz yememe problemlerinin ana kaynağı :
1. Ateşleme sistemi
2. Egzoz ve katalizatör
3. Subap ve egsantirik ayarları
4. Yakıt ve filtre sistemi
Bu araç ekipman ve sistemlerinde meydana gelebilecek bir problem tekleme , gaz yememe sorunlarına neden olmaktadır.
Mazot pompası arızası (Motorin) yada benzin pompasında meydana gelebilecek olan basınç eksiklikleri, aracı yakıt gelse dahi yeteri kadar basınçlı gelmemesinden kaynaklı sorunların ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Ortalama olarak yakıt pompa bar değerleri 3 barın altına düşmemesi gerekir. (Araçlara göre farklı değerlerde olabilmektedir.)
Aracın ön orta ve son susturucu kısımlarında kısmen tıkalıklar ve gaz çıkışını engelleyen unsurlar var ise araç normal çalışma düzeninde çalışamayacaktır.
Elektronik ateşleme sistemine sahip araçlarda, gaz kelebiğinin kalibrasyonunda meydana gelebilecek bozulmalar. Aracın tekleme gaz yememe gibi sorunların olmasına neden olabilir. aynı zamanda özellikle benzinli araçlarda ve LPGli araçlarda daha sık görülen kirlenme ve kurum problemleri de bu soruna neden olabilmektedir.
Özellikle Benzinli araçlarda gaz yememe ve tekleme sorunlarının baş nedeni sayılabilir. Söz konusu parçanın kontrolü önerilir.
Dizel Araçlarda Daha sık karşılaşılan bir problem olan katalitik konvektör arızası içerisinin dağılması yada tıkanması gibi nedenlerden dolayı, araç ürettiği atık gazı dışarı atmakta zorlanarak motor çalışma stabilitesi bozulur. Bu durum Gaz yememe sorunlarına neden olabilmektedir.
Ateşlemede yaşanan aksaklıklar aracın teklemesine neden olabilir. Yanma odasına alınan yakıtın yakılamaması nedeni ile çiğ at atımı da görülür. bu durum hava filtresinde geri tepmelere ve egzoz patlamalarına da sebep olabilmektedir.
Aracın benzinden gaza Geçerken yaşanan teklemelerde gaz ayarlarında bozulmalar büyük rol oynar. İlk Yapılması Gereken ayarların kontrol edilmesidir.
Dizel mazot enjektörleri , benzin enjektörleri ve LPG enjektörlerinde meydana gelebilecek tıkanmalar ve arızalar, aracın yanma odalarına yeterli ve gerekli yakıtın aktarılamaması ve buna bağlı olarak aracın boğulması ve teklemesine neden olacaktır.
Ateşleme bobini her bakımda kontrol edilmeli ve her 70-120 bin kilometrede bir değişmesi gereklidir (Markalara göre değişiklik gösterebilir) bu parçada bir arıza olması durumunda yanma odasına alınan yakıt, yanmadan atılır ve aracın gaz yememesine neden olabilir.
Araçlarda yakıt ve LPG filtresinde meydana gelebilecek bir tıkanıklık, yakıt gereksiniminin karşılanamamasına ve araçta fakir karışım sorununun ortaya çıkmasına neden olur. Bu durum söz konusu etkilerin ortaya çıkmasına neden olacaktır.
Aracın stabil çalışması için belli bir miktar elektrik akımına gereksinim vardır. Aracın şarj dinamosu arızalı ve şarj yetersizliği var ise tekleme ve gaz yememe sorunları ortaya çıkabilir.
Nadir olarak görülse dahi, bazı durumlarda subap aralıklarının gereğinden fazla sıkı olması durumunda araçta söz konusu belirtilerin ortaya çıktığı gözlemlenebilmektedir.
Unutulmamalıdır ki tekleme ve gaz yememe sorununa neden olabilecek onlarca farklı neden ortaya çıkabilir. Bu kısımda en sık görülen tekleme nedenleri ve gaz yememe nedenleri listelenmiştir.
İlk yapılması gereken şey aracın bir obd cihazı yardımı ile bilgisayara bağlanarak araç beynindeki arıza kodlarının okunarak yorumlanması olmalıdır. Burada araç beyninin tespit ettiği anomalilerin ne oluğunu belirlendikten sonra söz konusu veriler ışığında aracın gerçek sorunu bulunabilir.
Örnek Vermek Gerekir İse OBD cihazında araçta 2 nolu silindirde yanma sorunu var ise bu durumda bujiler, enjektörler ve bobin kontrol edilerek işe başlanır. Bu gibi arızanın kaynağının ne olduğuna dair bilgi edinildiğinde olasılıklar daraltılarak sorunun kaynağı kısa süre içerisinde bulunarak çözümlenebilmektedir.
Egzoz Manifoldu Arızası Nasıl Anlaşılır? konusu hakkındaki yazımızı okumak için buraya tıklayın
Subap Arızası Nasıl Anlaşılır (Çözümlü)? konusu hakkındaki yazımızı okumak için buraya tıklayın