Pert kayıtlı araç trafiğe çıkabilir mi

Karayolu üzerinde kullanılan ve hareket eden motorlu taşıtlar çeşitli riskler taşımaktadır. Araçların taşımış olduğu riskler içinde en ama en dikkat çekici olanı şüphesiz trafik kazalarıdır. Hem can hem de mal kaybının yaşandığı bu kazalar  sebebiyle sürücüler ve ülke ekonomisi büyük ölçüde olumsuz olarak etkilenmektedir. Peki Pert kayıtlı araç trafiğe çıkabilir mi?

Can kayıpları ve yaralanmaların yanı sıra araçların almış olduğu hasarlardan dolayı kasko ve sigorta şirketleriyle birlikte ülkenin ekonomisi de çok fazla zarar görmektedir. Özellikle kaza sonucu araçların pert veya ağır hasarlı olması ise durumu içten içe daha karamsar bir hale sokmaktadır. Kullanıcı açısından aracın ağır hasarlı durumuna dönmesi yapılacak olan müdahalenin ve yasal prosedürlerle uğraşmak işin zor yanıdır.

Pert kayıtlı araç trafiğe çıkabilir mi

Pert kayıtlı araç trafiğe çıkabilir mi?

Kaza sonucu aracın pert olması durumunda hangi durumlar yaşanmaktadır? Pert kayıtlı aracın trafiğe çakabilmesi mümkün müdür? Bu tip soruları birçok araç sahibi merak etmektedir. Karayolu üzerinde seyreden motorlu araçların sigorta işlemlerini düzenleyen genel şartlar hükümlerine göre, bir aracın pert kayıtlı veya ağır hasarlı araç olabilmesi kazaya karışan araçlarda ortaya çıkan masrafın, masrafları karşılayacak olan sigorta rizikosunun aynı tarihte aracın hasarını karşılayacak olan tutarın aşması durumunda ortaya çıkar.

Pert kayıtlı araç trafiğe çıkabilir mi

Aracın onarımını karşılayacak sigorta şirketinin “taşıtın onarılabilmesi mümkündür” yönündeki raporuyla birlikte, Trafik Yönetmeliğinde ilgili hükmünler gereği “Trafikten Çekilmiştir.” ibaresinin yer aldığı kaşeli evrak sigorta şirketine gönderilir.

Araç sahibi isterse aracının trafikten çekilmesini talep eder, isterse de tüm onarımlarını yaptırdıktan sonra aracını yeniden trafik muayenesine geçirerek onay aldıktan sonra kullanmaya devam edebilir. Aracın yeniden yapılması ve trafiğe geri dönmesi aracın kayıtlarında bulunan pert kayıtlı veya ağır hasarlı olduğu yönündeki tespiti asla sildiremez.

Buna göre pert kaydı veya ağır hasarı bulunan araçların sigorta şirketinin hazırlayacağı rapor doğrultusunda “Tamiri veya Onarımı mümkündür.” yönündeki onaylı belgesinden sonra yeniden karayolu üzerinde kullanılabilir.

Yorum Yok

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir