Z Rot Arızası Nasıl Anlaşılır, Nasıl Belli Olur?

Z rotu, aracın tekerlekleri arasında yük ve basınç aktarımını sağlayan bir parçadır. Z Rot Arızası Nasıl Anlaşılır, Nasıl Belli Olur ? Bu parçanın bir ucu denge koluna bir ucunda amortisör sistemine sabitlenmiştir. Aracın bir tekerine aldığı yükü ve ivmeyi, diğer tekerleklere paylaştırarak sürüş güvenliğini ve konforu arttıran bir parçadır.

Z Rot Arızası Nasıl Anlaşılır?

Ülkemizde büyük kentlerde yollar düzgün ve bakımlı olsa da taşra ve küçük illerde çoğu yol girintili çıkıntılı kasisli ve şehirler arası yolculuklarda kullanılan otoyollar ise oldukça virajlı. Bu nedenle bu parçalar sık sık arızalanır.

Arıza ortaya çıkmaya başladığında araç sürücüsünün hissedebileceği belli başlı bulguların ortaya çıkmasına sebep olur. Bu belirtileri iyi okuyarak söz konusu arızanın başladığı an itibari ile onarımını gerçekleştirebilirsiniz. Z rot arızası durumunda ortaya çıkabilecek belirtiler aşağıda listelenmiştir.

Z Rot Arıza Belirtileri Nelerdir;

• Araçta kasisli yollarda lokurtu ve tıkırtılar görülür.

• Virajlarda araç daha hassaslaşmaya başlar.

• Ani esnemelerde gıcırtı sesleri ortaya çıkar.

• Sağa ve sola dönüşlerde gıcırtı gibi sesler görülmeye başlar.

Bu belirtiler Z rot arızasının en belirgin bulguları arasındadır. Genellikle ilk fark edilen bulgu araçta önceden olmayan gıcırtı ve tokurtu şeklinde sesler gelir.

Z Rot Neden Arıza Yapar?

Z rotun alt ve üst bağlantıları rotillerle yapılmaktadır. Bu parçalar araç hareketlerine ve esnemelerine uyum sağlayabilecek şekilde hareket eden başlıklara sahip rotillerdir. Titreşim, çukur ve kasisler gibi nedenlerden ötürü , parçanın zamanla bozulması olası bir durumdur.

Z Rot Arızası Giderilmezse Ne Olur?

Bu parçada meydana gelen bozulmaya rağmen, duruma aldırış etmeden aracın kullanımına devam edilmesi riskli bir davranıştır. Söz konusu parça tamamen sürüş güvenliği ile ilgili bir parça olduğu için kazalara sebebiyet verebilecek ölçüde önemli bir parçadır. Araç eskiden alıştığınız şekilde viraj almayabilir. Bunun farkına varamadığınız zaman ise daha önce aynı hızla geçtiğiniz bir virajdan , tekrar aynı hızda geçtiğinizde araç bu sefer virajı alamayabilir ve savrulma, devrilme, aracın kontrolsüzce yoldan çıkması ve direksiyon hakimiyetinin kaybedilmesi gibi olası sonuçlara sebep olabilmektedir.

Ayrıca bu parçanın fiyatı oldukça makul değerlerde, değişim süresi kısa ve işçilik ücretleri de nispeten diğer parçalara göre gayet ekonomiktir. Bu nedenle söz konusu arızayı ihmal etmemeli ve bir önce onarımını ve değişimini gerçekleştirmelisiniz.

Yorum Yok

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir